Web Analytics
Narodni pokret Srbije pita ko je Sindikatu policajaca odobrio da utiče na izmenu školske lektire - BetaRS

Narodni pokret Srbije pita ko je Sindikatu policajaca odobrio da utiče na izmenu školske lektire

Politika | 01.03.2024 | access_time 16:30
Narodni pokret Srbije pita ko je Sindikatu policajaca odobrio da utiče na izmenu školske lektire
Foto: IMDB
 Narodni pokret Srbije (NPS) je od Ministarstva prosvete tražio informaciju o tome kada je i na osnovu kojeg dokumenta dato pravo Sindikatu zaposlenih policajaca da utiče na izmenu zvanične lektire za srednju školu koju je odredio stručni tim Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

"Ukoliko Ministarstvo prosvete smatra da ne treba da se bavi poslovima iz svoje nadležnosti, već da lektire u gimnazijama treba da određuju policijski sindikati, onda je dužno da obavesti javnost kada je Srbija od suštinske, i formalno postala policijska država" - rekla je danas poslanica NPS u Skupštini Srbije Ana Jakovljević.

Jakovljević koja je bivša sekretarka Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju je u saopštenju podsetila da je Sindikat zaposlenih policije na elektronske adrese velikog broja gimnazija u Srbiji uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja tražeći da se izjasne o obradi romana "Dorotej" Dobrila Nenadića, koji je u programu srpskog jezika i književnosti za prvi razred.

Na osnovu ovog dopisa dve gimnazije - u Ćupriji i Dimitrovgradu, roman "Dorotej" su izbacile iz programa obavezne lektire.

"Izmene ne smeju da se vrše po paušalnim ocenama nestručnih i neovlašćenih lica i organizacija čije je delovanje van svojih nadležnosti i stručnosti i ranije bilo sporno", napomenula je Jakovljević.

Sindikat zaposlenih policije smatra taj roman neprikladnim za školski uzrast, citirajući delove koje smatra spornim i traži od gimnazija da odgovore da li su roditelji dali saglasnost da deca uče ovakve sadržaje - podsetila je Jakovljević.

Teme