Web Analytics
Mali: Od sutra sistem za prepoznavanje radnih dozvola Srbije, S. Makedonije i Albanije - BetaRS

Mali: Od sutra sistem za prepoznavanje radnih dozvola Srbije, S. Makedonije i Albanije

Ekonomija | 04.03.2024 | access_time 13:55
Mali: Od sutra sistem za prepoznavanje radnih dozvola Srbije, S. Makedonije i Albanije
Foto: Beta/MILAN ILIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je na Kopaonik biznis forumu da od sutra počinje primena sistema za prepoznavanje zajedničkih radnih dozvola između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru jedinstvenog tržište rada, članica inicijative Otvoreni Balkan.

"Sutra je 5. mart, dakle stupa na snagu i biće primenjen sistem za prepoznavanje radnih dozvola između Severne Makedonije, Albanije i Srbije", kazao je Mali i istakao da će to doprineti razvoju tržišta rada i fluktuaciji kadrova.

Kako je naveo, to će značiti da će neko ko ima radnu dozvolu, na primer u Albaniji, moći da radi u Srbiji i obrnuto.

Uzimajući u obzir visinu plata, stepen razvijenosti i visinu BDP, Mali očekuje da će najveći broj ljudi rešenje za zapošljavanje naći u Srbiji.

Kako je ranije istaknuto, jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija, znači da će svi građani uz najjednostavniju proceduru moći da dobiju posao u bilo kojoj od zemalja te inicijative.

Mali je najavio da je u toku nabavka dva nova širokotrupna aviona za nacionanu avio-kompaniju Er Srbija, od kojih će jedan stići u julu, a drugi u septembru ove godine.

"Otvaramo odmah linije za Guangdžou i Šangaj. Imaćemo tri linije za Kinu. Imamo dve linije za SAD, pri čemu razmatramo još jednu, za Majami", kazao je Mali.

Istakao je da nacionalna avio kompanija Srbije leti i na istok i na zapad, što je za Srbiju važno zbog otvaranja novih tržišta, posebno Azije.

Ministar finansija je podsetio da udeo Kine u svetskom BDP oko 17 do 18 odsto, da raste i da je sada izjednačen sa udelom Evrope, čiji je udeo u padu.

"Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom je ogromna izvozna šansa za Srbiju. Moramo da otvaramo nova tržišta, moramo da budemo svesni tendencija i trendova rasta, iako nam je Evropska unija i dalje dominantan trgovinski partner", naveo je Mali.

Teme