Web Analytics
Đedović Handanović: Energetska efikasnost visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije - BetaRS

Đedović Handanović: Energetska efikasnost visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije

Tranzicija | Izvor: Beta | 05.03.2024 | access_time 10:00
Đedović Handanović: Energetska efikasnost visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da je energetska sanacija domaćinstava, stambenih i javnih objekata jedan od prioriteta Vlade Srbije i resornog ministarstva i istakla da se u poboljšavanje energetske efikasnosti trenutno ulažu nikada veća sredstva od strane države.

Ona je podsetila da je prethodne godine kroz projekat "Čista energija i energetska efikasnost za građane", koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju oko 10.000 domaćinstava, što je podrazumevalo subvencije države za zamenu stolarije, izolacije, ugradnju solarnih panela, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i zamenu kotlova, objavilo je Ministarstvo.

"Već je 5.500 porodičnih kuća dobilo subvencije za energetsku efikasnost, polovina ih je iskoristila za zamenu stolarije. Unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima za koje su predviđene subvencije prethodne godine ostvariće se uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila", kazala je Đedović-Handanović.

Istakla je da građani veoma brzo mogu da saniraju svoja domaćinstva i da za samo nekoliko meseci osete razliku kroz niže račune.

"Ovaj program će trajati do kraja 2027. godine i kroz njega ćemo uložiti 50 miliona dolara za energetsku sanaciju oko 50.000 domaćinstava širom zemlje, što će se pozitivno odraziti i na životnu sredinu", rekla je ministarka i dodala da građani za ove namene mogu da dobiju subvenciju države u iznosu do 65 odsto vrednosti investicije energetske sanacije, u zavisnosti od toga koje mere odaberu da sprovedu u svom domaćinstvu.

Kako je navela, završeno je prijavljivanje višeporodičnih zgrada priključenih na daljinsko grejanje za energetsku sanaciju koju sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Podsetila je da je prijavljeno oko 1.500 zgrada u 15 gradova i opština, a projekat je vredan 64,5 miliona evra.

"Procenjuje se da će se u okviru ovog projekta energetski sanirati više od 500 stambenih zgrada, sa ukupnom površinom od oko milion kvadratnih metara. Odziv je bio dobar, u većim gradovima se prijavilo najviše zgrada, posebno u Beogradu i Novom Sadu. U odabranim višeporodičnim zgradama saniraće se fasade i krovovi, dok je glavna korist prelazak na naplatu grejanja po potrošnji. Na godišnjem nivou očekuju se uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto", rekla je ministarka.

Dodala je da će se završetkom energetske sanacije ovih zgrada povećati vrednost nekretnine, dok se građanima godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće značajno ili uopšte povećati.

Đedović Handanović je rekla da Ministarstvo rudarstva i energetike takođe ulaže značajna sredstva u unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima širom Srbije.

"Ove godine smo u budžetu izdvojili duplo više sredstava sa sanaciju javnih objekata nego prethodne godine. U prethodnoj godini završeni su radovi na energetskoj sanaciji 13 osnovnih škola u Novom Pazaru, Kragujevcu, Kraljevu, Zaječaru, Trsteniku, Ljuboviji, Nišu, Negotinu, Smederevu, Svilajincu, Kniću, Trgovištu, Kuli... Sanirali smo vrtiće u Novom Sadu, Subotici… kao i niz drugih objekata od javnog značaja, uključujući zgrade opština, Centre za socijalni rad i arhive širom Srbije", precizirala je ona.

Podsetila je da se u Srbiji troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, ocenivši da to znači da postoji veliki prostor za efikasnije upravljanje potrošnjom.

Ministarka je istakla da je u 57 gradova i opština uloženo 1,79 milijardi dinara u 2022. i 2023. godini za sanaciju škola, vrtića i ostalih objekata od javnog značaja.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije