Web Analytics
eUprava: Od danas elektronske usluge za građane, u okviru inicijative Otvoreni Balkan - BetaRS

eUprava: Od danas elektronske usluge za građane, u okviru inicijative Otvoreni Balkan

Društvo | 05.03.2024 | access_time 15:15
eUprava: Od danas elektronske usluge za građane, u okviru inicijative Otvoreni Balkan
Foto: Beta/Dragan Gojić

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija startovalo je sa radom 1. marta, dok su od danas građanima ovih zemalja dostupne elektronske usluge u okviru ove inicijative na Portalu eUprava, objavilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Građanima će na Portalu eUprava biti dostupne usluge Identifikacioni broj Otvorenog Balkana, namenjena isključivo državljanima Srbije koji imaju elektronski identitet na Portalu eid.gov.rs, a sa kojim pristupaju Portalu eUprava. Usluga Slobodan pristup tržištu rada, namenjena je državljanima Albanije i Severne Makedonije koji imaju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu za elektronsku upravu i dodeljen identifikacioni broj Otvorenog Balkana, precizirano je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od zemalja članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, treba najpre da poseduju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka sebi kreiraju identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

Korisniku će identifikacioni broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom identifikacionom broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupne su na Portalu eUprava Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti na kontakt centar slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem same kontakt forme na Portalu eUprava.

Teme