Web Analytics
BBC: Predsednik FIA tražio da se ne odobri staza u Las Vegasu - BetaRS

BBC: Predsednik FIA tražio da se ne odobri staza u Las Vegasu

Automoto | Izvor: Beta | 05.03.2024 | access_time 20:40
BBC: Predsednik FIA tražio da se ne odobri staza u Las Vegasu
Predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Mohamed Ben Sulajem navodno je tražio od zvaničnika da ne odobre stazu u Las Vegasu, koja je prošle godine prvi put bila domaćin trke Formule 1, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Ova tvrdnja je stigla od istog uzbunjivača koji je optužio Ben Sulajema da je na prošlogodišnjoj trci u Saudijskoj Arabiji navodno tražio da se poništi kazna vozaču Aston Martina Fernandu Alonsu.

Uzbunjivač je naveo da je Ben Sulajem tražio od organa zaduženih za bezbednost da pronađu način i navedu da staza nije bezbedna za trke. Ta tvrdnja se nalazi u izveštaju službenika FIA za usaglašenost sa Etičkim komitetom.

Uzbunjivač je rekao da su zadužili službenika da izvrši ovaj zadatak i naveo je još dva službenika koja su u tom trenutku bila u prostoriji.

U izveštaju se dodaje da zvaničnici "nisu bili u mogućnosti da pronađu bilo kakav problem u vezi sa stazom i da su stoga potvrdili da je staza pogodna za trku".

BBC saznaje da su drugi zvaničnici koji su tada bili prisutni imali drugačije sećanje na događaje od uzbunjivača.

Kako piše BBC, nije jasno zašto bi Ben Sulajem želeo da zvaničnici FIA odbiju da sertifikuju stazu u Las Vegasu.

Nosioci komercijalnih prava, Liberti Medija, uložili su najmanje 500 miliona funti u trku u Las Vegasu u nadi da će je iskoristiti za promociju sporta u SAD i širom sveta.

Ali, kako piše BBC, pozadina Las Vegasa, pretposlednje trke prošle sezone, bile su dve godine tenzija između Liberti Medija i FIA, u kojima je Ben Sulajem u brojnim prilikama želeo da izvuče još novca iz Formule 1 za FIA.

Teme