Web Analytics
Zeleno levi front: Za strože oporezivanje i zabranu reklamiranja priređivača igara na sreću - BetaRS

Zeleno levi front: Za strože oporezivanje i zabranu reklamiranja priređivača igara na sreću

Politika | 05.03.2024 | access_time 22:05
Zeleno levi front: Za strože oporezivanje i zabranu reklamiranja priređivača igara na sreću
BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Zeleno levi front (ZLF) se zalaže za zabranu reklamiranje igara na sreću kao i strožiju politiku oporezivanja priređivača, rečeno je večeras na tribini te stranke.

Na tribini "Nova politika Zeleno-levog fronta u oblasti igara na sreću" ukazano je na štetnost posledica kockanja, posebno na mlade ali i na cele porodice.

Na tribini su govorile narodne poslanice ZLF Biljana Đorđević i Natalija Stojmenović, psihijatar Vanja Mandić Maravić i član pravnog tima ZLF Svetislav Kostić.

Đorđević je kazala da je i zakon o oglašavanju restriktivan kada se govori o nekim drugim porocima poput reklamiranja alhohohola, duvana  ali, ne, kako je kazala, kada je reč o oglašavanju igara na sreću.
 
Kako je kazala, ZLF se zalaže za zabranu oglašavanja kockanja, odnosno priređivača igra na na sreću  i to putem zakona.

"Naš predlog je da se potpuno zabrani reklamiranje u javnom prostoru i putem medija ...priređivača igara na sreću, osim na objektima na kojima se obavlja delatnost", kazala je ona.

Dodala je da tu spada i da objekat u kome se priređuju igre na sreću (kladionice), ne smeju na spoljašnosti da sadrži likove i razne efekte ili atrakativan sadržaj koji privlači pažnju javnosti.

"Zahtevamo merama koje smo predložili i u septembru (prošle godine) da na objektima budu i upozoravajuće poruke o bolestim zavisnosti kockanja", kazala je ona.

Kako je kazala, tu sada i apsolutna zabrana promotivnih aktivnosti priređivača igara na sreću, kao i omogućavanje nadležnima da na internetu blokiraju reklamiranje stranih priređivača koje nije u skladu s domaćim propisima.

Tu spada, kako je kazala, i da se u humanitarnim aktivnostima ne koristi naziv ili druga oznaka priređivača igara na sreću a što je uradila ministarka zdravlja potpisujući ugovor o jednim priređivačem.

Kostić je kazao da "postoji apsolutno jasna veza između oglašavanja i patološkog oblika zavisnosti od kockanja", te da je u Srbiji "potpuno nepremeren okvir kada je u pitanju oporezivanje".

Kako je dodao, po podacima, u Srbiji ima šest puta više kladionica po glavi stanovnika nego u Španiji, i to govori da postoji kapacite za dodatnu naplatu sredstva koja bi išla za lečenje zavisnika.

Mandić Maravić je kazala i da kod onih koji se kockaju, može da dođe do poremećaja koji se zove "patološko kockanje".

Kako je kazala, u tom slučaju kockanje postaje "centralna tema" što znači da sve ostale teme života osoba postepeno zapostavlja.

Prema njenim rečima, problemi s kockanjem mogu da postanu veći i od individualnih i da se šire i na porodicu - "kao kada bacite kamen u vodu i nastanu krugovi".
 
Video dostupan OVDE.

Teme