Web Analytics
Lazović: Opozicija na izbore u dve kolone uz borbu za bolje uslove - BetaRS

Lazović: Opozicija na izbore u dve kolone uz borbu za bolje uslove

Politika | 06.03.2024 | access_time 13:55
Lazović: Opozicija na izbore u dve kolone uz borbu za bolje uslove
Foto: Beta/Miloš Miškov

Poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović smatra da opozicija treba da izađe na izbore u dve kolone, kako bi se svim opoziciono orijentisanim biračima dala opcija za glasanje.

Dodao je da opozicija mora da se izbori i za promenu izbornih uslova, objavila je TV N1.

"Što se nas tiče, nije problem datum, nego da li do tada mogu da se ispune izborni uslovi", rekao je on za tu televiziju.

Kako je kazao, "koji god (datum) da predlažu, pitanje je da li možete da obezbedite izborne uslove ili ne".

"Ako ne, nemojte da pričate o datumima, promenite izborne uslove, pa ćemo da pričamo o izborima", rekao je Lazović.

Istakao je da je njegov stav da se opozicija izbori da se stvari promene i da se izađe na izbore, piše na sajtu te televizije.

On je, upitan da li će se menjati nosioci izborne liste, a na decembarskim izborima su bili Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović, naveo da je koalicija "Srbija protiv nasilja" ostvarila veliki uspeh u decembru i da ne treba menjati tim koji je radio dobro.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je, kako je podsetila N1, predložio širok opozicioni front, a stav Lazovića je da opozicija treba da se organizuje na način koji će omogućiti pobedu.

"Meni se čini da bi trebalo ići u dve kolone, u kojoj bi jedna bila desna, a druga građanska. Spreman sam da o tome razgovaramo i da vidimo da li je to najbolji način", rekao je Lazović, čiji ZLF je deo koalicije "Srbije protiv nasilja".

Dodao je da smatra da su dve kolone dobar izbor, te istakao da je opozicija na taj način pobedila i u decembru.

Lazović je kazao da je pobeda oteta od opozicije i da je sada glavna tema kako izvesti društvo iz krize.

Prema njegovom mišljenju, to se može uraditi priznanjem da se izborna krađa desila.

"On (predsednik Srbije Aleksandar Vučić) je priznao da se krađa desila. Uspeli smo da ih nateramo da ponove izbore koji su bili neregularni. Da kaže uprkos svemu da jeste bila krađa. Hajde sada da ih nateramo da promene izborne uslove", poručio je Lazović.

Upitan kako to planira da se uradi, odgovorio je "istim pritiscima kao i do sada".

"Dajte da probamo da ovo društvo izvučemo iz krize, tako da se dođe do onoga što bi bili fer izborni uslovi", rekao je on.

Kako je kazao, "Srpska napredna stranka nam to neće omogućiti, a mi ih, dodao je, moramo naterati da se to desi".

"Imamo plan kako to da uradimo. Profesori i stručnjaci su pripremili plan", rekao je Lazović.

On je, ne želeći da iznosi detalje tog plana, rekao da su neki od njegovih elemenata osnivanje posebnog tela sa izvršnim ovlašćenjima, po ugledu na Severnu Makedoniju, koje će pratiti i nadzirati šta se dešava na izborima, a u kojem će udeo imati i opozicija i stručnjaci.

Lazović je dalje naveo rešavanje biračkog spiska i rešavanje problema sa medijima.

Za birački spisak je kazao da postoji nekoliko metodologija kako se to može uraditi, dok je predlog za medije da na Radio-televiziji Srbije sve parlamentarne stranke budu predstavljene proporcionalno broju mesta u parlamentu.

Teme