Web Analytics
Epitaf za visokog zvaničnika dinastije Tang otkriven u Sinđijangu - BetaRS

Epitaf za visokog zvaničnika dinastije Tang otkriven u Sinđijangu

Zabava | 07.03.2024 | access_time 14:05
Epitaf za visokog zvaničnika dinastije Tang otkriven u Sinđijangu

Prethodno anonimni epitaf otkriven 2022. godine u autonomnom regionu Sinđijang Ujgur na severozapadu Kine identifikovan je kao spomenik u časi visokorangiranom zvaničniku dinastije Tang (618-907), saopštile su lokalne vlasti.

Od maja do novembra 2022. Institut za kulturne relikvije i arheologiju Sinđijang i Akademija turfanika izvvršili su iskopavanja istočnih Badamu grobalja, istražujući 11 grobnica dinastije Tang, uključujući jednu veliku grobnicu koja je sadržala epitaf.

U vreme dinastije Tang, centralna vlada je ojačala svoju vlast nad Zapadnim regionima osnivanjem Velike granične komande Ansi i Velike granične komande Beiting za upravljanje Zapadnim regionima.

Na prednjoj strani nadgrobnog spomenika ispisano je skoro 700 znakova, ali se moglo identifikovati samo oko 480 znakova. Detaljnom istragom je utvrđeno da je vlasnik grobnice Čeng Huan.

Epitaf za visokog zvaničnika dinastije Tang otkriven u Sinđijangu
Foto: The Academia Turfanica/Handout via Xinhua

Čeng je potekao iz grada Handan u provinciji Hebej, severna Kina i bio je zamenik komandanta Velike granične komande Bejtinga kada je umro u 63. godini u Sidžouu, današnjoj oblasti Turpan u Sinđijangu, zaključio je DžanguHailong sa Akademije turfanika.

Nalazi ukazuju na efikasno upravljanje dinastije Tang Zapadnim regionima, što je otkriće koje je od velike vrednosti za proučavanje lokalnih vojnih i političkih institucija.

Stručnjaci su rekli da se iz Čengovog kretanja u karijeri može videti da je zvanični sistem dinastije Tang efikasno primenjen u Zapadnim regionima.

Čen Ćiven, takođe sa Akademije turfanika rekao je da je, osim epitafa, iz Čengovog groba iskopano mnogo slikanih glinenih figurica, lonaca, grnčarskih lampi i perli, što je dokazalo da su nasleđe i upotreba kaligrafije na tom području pratili kulturne karakteristike centralnih ravničarskih oblasti Kine.

Teme