Web Analytics
Tribina: Da Ustavni sud razmotri zahtev za poništavanje decembarskih izbora - BetaRS

Tribina: Da Ustavni sud razmotri zahtev za poništavanje decembarskih izbora

Politika | 07.03.2024 | access_time 21:00
Tribina: Da Ustavni sud razmotri zahtev za poništavanje decembarskih izbora
Foto: Beta/Miloš Miškov

Učesnici tribine "Ustav Srbije danas: izazovi i protivrečnosti" Fondacije za liberalnu praktičnu politiku apelovali su večeras na Ustavni sud da deluje po pitanju zahteva za poništavanje decembarskih izbora.

Na skupu posvećenom zaštiti ustavnosti i zakonitosti ukazano je da pravosudne institucije nisu efikasne u svom radu, da se svrstavaju "na stranu politike", a da Ustavni sud "godinama ne reaguje".

Rečeno je da odluka vlasti o ponavljanju beogradskih izbora predstavlja političku pobedu opozicije i da je potrebna i pravna verifikacija, kako se dešavanja poput onih na decembarskim izborima ne bi ubuduće ponavljale.

Opozicija, inače, tvrdi da su izbori u decembru prošle godine pokradeni od strane vlasti koja je to više puta negirala.

Na tribini su govorili predsednik Upravnog odbora Fondacije za liberalnu praktičnu politiku Danijel Pantić, profesor u penziji Pravnog fakulteta Stevan Lilić, predsednik Pokreta slobodnih gradjana Pavle Grbović i poslanica stranke "Srbija centar" (SRCE) Tijana Perić Diligenski.

Pantić je agenciji Beta rekao da je je skup organizovan na temu "Zaštita ustavnosti i zakonitosti u Srbiji", te ukazao na njen značaj i sa aspekta evropskih integracija države.

"Kao Fondacija koja promoviše liberalne vrednosti u Srbiji - vrednosti slobode, solidarnosti i ujedinjene Evrope - smatramo da je to izuzetno važna tema, pogotovu u ovom trenutku društvenog razvoja kada su pod znakom pitanja dalje evropske integracije Srbije", kazao je on.

Kako je rekao, postoji i situacija da teku rokovi pred Ustavnim sudom Srbije da se donese odluka vezana za izborni spor, odnosno da se razmotri zahtev za poništanjem decembarskih izbora.

"Ustavni sud do sada nije doneo tu odluku... i zašto građani plaćaju toliko poreza za sve institucije uključujući i pravosudne, a koje ne pokazuje efektivnost i efikasnost u radu", kazao je on.

Perić Diligenski je kazala agenicji Beta da "već 12 godina svedočimo o ustavno pravnom kidnapovanju" Srbije.

"Danas ni jedna institucija u Srbiji ne može da bude ustavobranitelj, budući da se Ustavni sud, koji je garant ustavnosti i zakonitosti i koji bi trebalo da bude pravni akter, svrstava na stranu politike i postaje politički akter", kazala je.

Kako je rekla, Ustavni sud danas funkcioniše u krnjem sastavu, a od 15 sudija ima njih 11 u radnom odnosu.

"Ustavni sud ne ekspedituje svoje odluke, takođe ne izjašnjava se u rokovima u kojima bi trebalo da se reši pitanju poništavanje izbora", kazala je Perić Diligenski.

Kako je navela, u Srbiji, pored toga, ne postoji ni princip podele vlasti, a sve vlast je koncentrisana u rukama šefa države.

"Nijedna institucija ne funkcioniše, ne funkcionioše ni tužilaštvo koje pravi 'kopernikanske preokrete' u krivičnom gonjenju, često neselektivnim istragama", kazala je.

Nema vladavine prava zato što se, kako je navela, ona zasniva na nepravnim elementima, "odnosno na parapravnim elementima u Srbiji".

Pavle Grbović je kazao da zahtev za poništavanjem decembarskih izbora, koje su predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" ranije uputili Ustavnom sudu, ne predstavalja pritisak već, kako je kazao podršku sudijama da rade svoj posao.

Ponovio je da su decembarski izbori bili "kontaminirani", da je traženo da budu poništeni i parlamentarni i beogradski izbori, te je, odluku vlasti da ponovi izbore u Beogradu ocenio kao političku pobedu opozicije.

Kako je rekao, uz to je potreba i pravna verifikacija kako se sve ono što se dešavalo na decembarskim izborima više nikada u budućnosti ne bi ponovilo.

Prema njegovim rečima, izbori se nisu pokrali sami od sebe, niti su to uradile zgrade u kojima su institucije, već ljudi, te mora da usledi politička, ali i krivična odgovornost.

Fondacija za liberalne praktične politike je članica Evropskog liberalnog foruma.

Teme