Web Analytics
Zaštitnik građana: Veliki broj žena u Srbiji suočava se sa neravnopravnošću - BetaRS

Zaštitnik građana: Veliki broj žena u Srbiji suočava se sa neravnopravnošću

Društvo | 08.03.2024 | access_time 14:40
Zaštitnik građana: Veliki broj žena u Srbiji suočava se sa neravnopravnošću
Foto: Beta/Milan Obradovic

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je, povodom Međunarodnog dana žena, da je činjenica da se danas u Srbiji veliki broj žena suočava sa neravnopravnošću, rodno zasnovanim nasiljem i problemima u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava.

Pašalić je u saopštenju naveo da su najvećem riziku od kršenja njihovih prava izložene samohrane majke, žene sa invaliditetom, pripadnice manjinskih zajednica, žrtve nasilja, žene izbeglice.

Dodao je i da zabrinjava što su žene u najvećem procentu žrtve ubistava, zlostavljanja i nasilja, najčešće od strane člana porodice ili emotivnog partnera.

"Zajednička odluka svih nas je da svakodnevno osporavamo ambijent nasilja i da se radi na uspostavljanju i održavanju sistema vrednosti u kojem ćemo slaviti solidarnost, saradnju i podršku", rekao je zaštitnik građana.

Uloga žene danas u politici, u kulturi, u nauci i u svim drugim sferama života je, prema njegovim rečima - nezamenjiva, a za njihovo potpuno lično i profesionalno ostvarenje neophodna je institucionalna podrška.

"U Srbiji pored borbe za jednaka politička prava žena i muškaraca, sve aktuelnije je pitanje priznavanja i vrednovanja, tzv. neplaćenog rada žena u domaćinstvima i na poljoprivrednim dobrima na selu, kao i pitanje usklađivanja profesionalnog i privatnog života žena, u čemu je veoma važno razumevanje i podrška ženama od strane njihovih partnera", dodao je Pašalić.

Zaštitnik građana je dodao i da je nužno nastaviti sa preduzimanjem konkretnih mera radi jačanja ravnopravnosti žena i muškaraca, a pogotovo u pogledu jednake plate za jednaki rad, uslova rada, mogućnosti napredovanja, te zaštite dostojanstva.

Teme