Web Analytics
U Grčkoj sukobi tokom studentskih demonstracija protiv privatnih univerziteta, pet povređenih - BetaRS

U Grčkoj sukobi tokom studentskih demonstracija protiv privatnih univerziteta, pet povređenih

Svet | 08.03.2024 | access_time 20:25
U Grčkoj sukobi tokom studentskih demonstracija protiv privatnih univerziteta, pet povređenih
Foto: AP/Thanassis Stavrakis

Demonstracije hiljada studenata u Atini protiv kontroverznog zakona o privatnim univerzitetima, koji treba da bude usvojen u parlamentu, obeležene su danas incidentima u kojima je pet osoba lakše povređeno.

Dvodnevna rasprava u parlamentu, o predlogu zakona koji bi učinio da diplome privatnih institucija budu jednake sa javnim univerzitetima, trebalo bi večeras da bude podvrgnut glasanju.

Očekuje se da će predlog zakona biti usvojen jer vladajuća desničaraka Nova demokratija ima apsolutnu većinu.

Policija je saopštila da je na skupu bilo 17.000 ljudi, dok organizatori pominju broj od 30.000 okupljenih.

Oni su prošetali do parlamenta uzvikujući slogane - "Ne obrazovanju za šaku ljudi i elitu" i "Besplatno obrazovanje za sve!".

Incidenti su se dogodili kada je deo povorke stigao ispred parlamenta. Policija je na sukobe sa demonstrantima odgovorila suzavce i pendrecima. Neki demonstranti su bacali molotovljeve koktele i kamenice na policju i palili kante za đubre.

Najmanje pet demonstranata je lakše povređeno, javila je agencija Frans pres sa lica mesta, dok su lokalni mediji preneli da ima osam povređenih i devet uhapšenih.

Studenti već devet nedelja protestuju protiv te reforme koja će, prema rečima vlasti, privući "velike univerzitetske ustanove iz inostranstva" koje trenutno oklevaju da dođu u Grčku.

Konzervativna vlada saopštila je da će privatni univerziteti imati stroge operativne kriterijume koji će garantovati nivo ekvivalentan nivou javnih univerziteta.

Trenutno, neka odeljenja privatnih univerziteta u Grčkoj mogu davati samo profesionalne diplome, dok univerzitetske diplome dodeljuju samo javne ustanove.

Novim zakonom bi inostranim univerzitetima bilo dozvoljeno da otvaraju filijale u Grčkoj uz neprofitni status uprkos naplaćivanju školarine.

Protivnici reforme pozivaju se na član 16. Ustava koji predviđa da "visoko obrazovanje u Grčkoj pružaju isključivo subjekti javnih institucija".

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena