Web Analytics
Ukrajina i svet pozdravili 'Oskara' za dokumentarac '20 dana u Mariupolju' - BetaRS

Ukrajina i svet pozdravili 'Oskara' za dokumentarac '20 dana u Mariupolju'

Film i TV | Izvor: Beta-AP | 12.03.2024 | access_time 00:20
Ukrajina i svet pozdravili 'Oskara' za dokumentarac '20 dana u Mariupolju'
Ukrajinom je odjeknula gorko-slatka vest da je osvojila svog prvog Oskara: za dokumentarni film "20 dana u Mariupolju" (20 Days in Mariupol) Mstislava Černova - mukotrpan izveštaj u prvom licu novinara Asošiejted presa o ranim danima ruske invazije 2022.

"Ovo je prvi Oskar u istoriji Ukrajine i počastvovan sam" - rekao je dirnuti Černov u nedelju na uručenju "Oskara" u Los Anđelesu. "Verovatno ću biti prvi reditelj na ovoj sceni koji će reći da bi voleo da nikada nije snimio taj film, želeo bih da je to film o tome da Rusija nije nikada napala Ukrajinu".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je nagradu kao "važnu za celu našu zemlju" i rekao da je zahvalan timu, a zahvalio je i novinarima širom sveta koji i dalje izveštavaju o ratu, uprkos smanjenju pažnje kako se rat razvlači na treću godinu i jer je svetski fokus je okrenut ka izraelskom ratu protiv Hamasa.

"Užasi Mariupolja nikada ne smeju biti zaboravljeni" - rekao je Zelenski na društvenim mrežama. "Ceo svet mora da vidi i zapamti šta je nehumana ruska invazija donela našem narodu. Gradovi i sela su uništeni, kuće spaljene, a čitave porodice koje su pobile ruske granate, zakopane su u svojim dvorištima".

Tim AP-a u sastavu Černov, fotograf Jevgenij Maloletka i producent Vasilisa Stepanenko stigli su samo sat pre no što je Rusija počela da bombarduje lučki grad Mariupolj. Dve nedelje kasnije, oni su bili poslednji novinari koji su radili za inosgtranu medijsku kuću u tom gradu, šaljući vesti u svet u kojima su prikazane civilne žrtve svih uzrasta, kopanje masovnih grobnica, bombardovanje porodilišta i gole razmere pustošenja.

Dokumentarac je bio zajednička produkcija AP-a i PBS-a "Frontline". Statuete "Oskara" su uručene Černovu, producentkinji i montažeru Mišel Mizner i producentu Rejniju Aronson-Ratu. "Oskar" i nominacija bilsu prvi za oboje Černova, video novinara AP-a, i za tu novinsku organizaciju staru 178 godina. To je bila prva pobeda za "Frontlajn"posle dve prethodne nominacije.

Policajac Volodimir Nikulin koji je istaknut u filmu dok je pomagao ekipi da izveštava i na kraju pobegne iz Mariupolja dok su se ruske snage zatvarale oko grada, rekao je da je srećan što je film osvojio prestižnu nagradu.

Nikulin koji je kasnije ranjen dok je pomagao žrtvama ruskog napada na Pokrovsk u Donjeckoj oblasti, prevozio je TV-ekipu oko Mariupolja u očajničkom pokušaju da im pomogne da nađu mesto odakle bi mogli da emituju svoje snimke jer je govorio da je od vitalnog značaja da svet može da vidi šta se dešavalo. Rekao je da film važan podsetnik na "najteže vreme za našu zemlju".

"I sada se možda suočavamo sa sličnim trenutkom", rekao je on za AP u ponedeljak u Kijevu.

"Ali ovaj film je pokazao da možemo da branimo svoju zemlju, da smo jedinstveni. I u ovom trenutku, ako svet vidi da se mi borimo, zločine koje agresor čini u našoj zemlji, kako uništava naše gradove, verujem da će svet podržati naše napore u borbi i to će biti odlučujuće u ovo vreme" - rekao je on.

Ukrajinski šef za ljudska prava Dmitro Lubinec pohvalio je dokumentarac jer je pokazao "istinu celom svetu".
"Svečanost uručenja nagrada je prilika da se obratimo milionima ljudi. To je i uradio filmski reditelj pominjući okupaciju, ratne zarobljenike, ubijanje Ukrajinaca od strane Rusije i ilegalne otmice civila", napisao je on na Telegramu.

Nagrada, jedna od mnogih koje je dobio taj dokumentarni film, uključujući Pulicerovu nagradu, dolazi kada su ukrajinske snage i municija iscrpljene, a ruske trupe pokušavaju da se probiju dublje u zapadni deo regiona Donjecka koji je pod kontrolom Ukrajine i da prodru u oblast Harkova na severu.

To je drugi uzastopni dokumentarac nagrađen "Oskarom" za film koji je oštro osvetlio Rusiju.

Prošle godine "Navaljni" - o ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom koji je umro prošlog meseca u zatvoru, osvojio je "Oskara" kao najbolji dokumentarni film.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedeljak je odbio da komentariše "20 dana u Mariupolju", rekavši da to nije posao Kremlja.

Julija Navalnaja, udovica Navaljnog, čestitala je timu iz Mariupolja "zaista zaslužnu i važnu pobedu na Oskaru".

Beloruska opoziciona liderka u egzilu, Svetlana Tsihanovska, uputila je Černovu srdačne čestitke i zahvalila mu na platformi "X" što je "pokazao da je istina uvek jača od laži".

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama