Web Analytics
Danas se navršava 21 godina od ubistva Zorana Đinđića - BetaRS

Danas se navršava 21 godina od ubistva Zorana Đinđića

Politika | 12.03.2024 | access_time 08:55
Danas se navršava 21 godina od ubistva Zorana Đinđića
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

U Beogradu će danas biti obeležena 21. godišnjica ubistva premijera i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića.

Kako je najavljeno iz Vlade, premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i ministri položiće u 10 sati vence u dvorištu Vlade, na mestu na kom je Đinđić ubijen.

Povodom godišnjice ubistva, organizacija Novi optimizam održaće u 13 sati tribinu "Pucanj u budućnost Srbije - Gde smo 21 godinu kasnije", a Demokratska stranka u 19 sati tribinu "Srbija kao nedovršena država - Kako do slobodnih i poštenih izbora".

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i deo pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika stranke.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Posle pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsednika Vlade januara 2001. godine.

Teme