Web Analytics
Brnabić i članovi Vlade položili vence na mestu gde je ubijen Zoran Đinđić - BetaRS

Brnabić i članovi Vlade položili vence na mestu gde je ubijen Zoran Đinđić

Politika | 12.03.2024 | access_time 11:10
Brnabić i članovi Vlade položili vence na mestu gde je ubijen Zoran Đinđić
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije položili su danas vence u Beogradu povodom 21. godišnjice atentata na tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

Brnabić i ministri vence su položili ispred spomen-ploče u dvorištu Vlade, na mestu na kom je pre 21 godinu ubijen Đinđić, prenela je Radio-televizija Srbije.

Brnabić i članovi Vlade položili vence na mestu gde je ubijen Zoran Đinđić
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Premijer Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i deo pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika stranke.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Posle pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsednika Vlade januara 2001. godine.

Teme