Web Analytics
PKS raspisala novi konkurs za 'Inženjerku godine' - BetaRS

PKS raspisala novi konkurs za 'Inženjerku godine'

Ekonomija | 14.03.2024 | access_time 15:00
PKS raspisala novi konkurs za 'Inženjerku godine'
Foto: Beta

Privredna komora Srbije (PKS) raspisala je danas, u saradnji sa kompanijom "Simens" Srbija i Udruženjem "Inženjerka godine", drugi godišnji konkurs "Inženjerke godine", na koji do 7. aprila mogu da se prijave inženjerke iz različitih oblasti ili ih mogu prijaviti njihove kompanije.

Cilj konkursa je da inspiriše mlade žene za studije u oblasti STEM-a (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u toj oblasti, rečeno je na predstavljanu konkursa u PKS.

"Prijave mogu slati pojedinci i organizacije uz saglasnost nominovanih inženjerki. Cilj je da javnosti i mladima predstavimo inženjerke čije delo, biografija i ličnost mogu biti uzor i ugled mladima, a posebno devojkama da upišu STEM studije i krenu putem inžnjerskog obrazovanja i karijere", kazao je predsednik Udruženja "Inženjerka godine" Rade Krajnović.

Kako je precizirao, u aprilu će biti izabrano 10 finalistkinja koje će biti predstavljene javnosti, da bi u maju glasalo četiri žirija, a u junu će, na svečanosti u PKS, biti izabrana i predstavljena "Inženjerka godine" za 2024.

"U glasanju će učestvovati četiri ravnopravna žirija - organizatori sa partnerima, potom medijski žiri koji čine novinari i urednici, zatim profesori i učenici srednjih škola, kao i žiri sastavljen od 10 finalistkinja koje će se upoznati i glasati za onu koju vide kao najinspirativniju. Ove godine ćemo broj članova žirija povećati i sa predstavnicima organizacija koje rade sa mladima na razvoju tehničke kulture", naveo je Krajnović.

Prijavljivanje je omogućeno onlajn, putem obrasca na stranici: www.inzenjerka-godine.rs , gde se može naći i više informacija o konkursu.

"Inženjerka godine" je inicijativa koja je prošle godine prvi put realizovana u Srbiji sa ciljem da se široj javnosti predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović podsetio je da PKS decenijama spaja privredu i nauku, a kroz razne inicvijatve, popur konkursa "Inženjerka godine", pokušava da motiviše mlade da na drugačiji način razmišljaju o svojoj budućnosti.

On je ukazao da srpska privreda ne može da opstane ako nema dovoljno kadrova koji se bave tehničkim naukama, a podsticanje mladih žena da se bave inženjerskim zanimanjima, smatra, jedno je od rešenja za nedostatak visokoobrazovanih kadrova sa kojim se suočavaju sve privrede u regionu.

"Srbija je možda i nije najlošija u regionu, jer danas već među inženjerima imao 40 odsto žena, a u nekom oblastima smo i iznad evropskog proseka, poput gejming industrije", kazao je on.

Dodao je da Srbija nije na repu emancipacije žena po pitanju tehničkih nauka, ali da to nije dovoljno i smatra da je za devojke iz srednjih škola sada pravi trenutak da razmisle o tome na koji fakultet se upisati.

"Danas sa sigurnošću možemo da kažemo da će za devojke, kao i momke, koji se odluče za STEM nauke posla biti i da će biti sve raznovrsniji. Vema važno da se ohrabre one devojke koje imeju dilemu i još uvek se razmišljaju, da se na ovakvim primereima pokaže da su inženjerke uvažene u svojim kompanijama", istakao je Vesović.

Pomoćnica ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Ivana Vukašinović podestila je da je trenutno na domaćim fakultetima više od 50 odsto studentkinja, da žene predstavljaju više od polovine zaposlenih na fakultetima, a da je u naučnim institutima prisutno više od 60 odsto zaposlenih žena.

"Ipak, i pored ovih ohrabrujućih brojki, izbor za 'Inženjerku godine' ima za cilj da inspiriše i motiviše mlade žene da se odluče za studije i karijeru u inženjerskoj struci", kazala je ona.

Dodala je i da je jedan od izazova sa kojima se suočavaju inženjerke negativna precepcija, stereotipi koji često sugerišu da određene inženerske nauke nisu prikladne za žene.

"To može da dovede do podcenjivanja ženskih sposobnosti, njihovog zaobilaženja kada su u pitanju nagrade ili promocije", navela je Vukašinović i ukazala da su i pored napretka žene su još uvek manje zastupljene na rukovodećim pozicijama.

Generalna direktorka kompanije "Simens" za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju Medeja Lončar rekla je da je bitno da danas u Srbiji devojčice čuju za ovaj konkurs i vide primere prošlogodišnjih finalistkinja kokursa koje su se opredelile da budu inženjerke i koje svoj posao uspešno rade.

"Inženjerstvo i inovacije su neophodne za budući razvoj čovečanstva. Ekonomska snaga u budućnosti će biti u rukama onih koji će stvararti i upravjati tehnologijama, pa je bitno da je i u rukama žena", kazala je ona.

Istakla je da danas poslodavci ohrabruju mešovote timove, jer su istraživanja pokazala da su timovi gde su muškarci i žene jednako prisutni - uspešnji, inovativniji i profitabilniji.

"Za žene u STEMU i zbog digitalizacije postoji mnogo prilika za izbor karijere i fleksibilnost da organizuju svoje radno vreme. Biznis je taj koji značajno može da utiče i na rodnu ravnopravnost kroz sprečavanje diskriminacije, ulancima nabavke i zajednicama", kazala je Lončar.

Ona je navela i da je u "Simensu" među top inovatorima sve više žena, pa je tako prošle godine među prvih 12 inovatora bilo pet žena, među kojima je i pobednica koja je razvila sistem za korišćenje veštačke inteligencije u konfigurisanju složenih rešenja za automatizaciju fabrike.

"Od 320.000 zaposlenih u 'Simensu' 27 odsto su žene, a na rukovodećim pozicijama je 31 odsto su žene. U 'Simensu Srbije' ukupno je zaposleno 48 odsto žena, od toga na top pozicijama je njih polovina", rekla je Lončar.

Inženjerka godine za 2023 Ana Petrović kazala je da je takmičenje ima viši cilj, a to je kako da se predstave profesionalne i lične priče inženjerki javnosti, pre svega devojčicama u srednjim i osnovnim školama, da bi im se prikazala sveobuhvatnost inženjerstva i u kojim sferama inženjerskih nauka mogu razvijati svoje karijere.

"Preporučujem inženjerkama da se prijave na konkurs, jer je to prilika da sebe i svoje kompanije predstave javnosti i da učine sa svojim primerom inspirišu devojčice da se odluče za inženjerstvo", kazala je Petrović.

Zaključila je da je ovakav konkurs potreban Srbiji, kako bi se neprestano isticali dobri primeri u praksi.

Teme