Web Analytics
Vlada Srbije odobrila povezivanje radnog staža radnicima privatizovanih firmi - BetaRS

Vlada Srbije odobrila povezivanje radnog staža radnicima privatizovanih firmi

Ekonomija | 14.03.2024 | access_time 17:35
Vlada Srbije odobrila povezivanje radnog staža radnicima privatizovanih firmi
Foto: Vlada Srbije/Peđa Vučkocić
Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak o saglasnosti za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje posebnim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih, odnosno bivšim radnicima u privatizovanim firmama i invalidskim preduzećima koja su bila u procesu restrukturiranja.

Na osnovu ovog dokumenta, u 2024. godini će se, pod istim uslovima kao i u periodu od 2015. godine, uključujući i 2023. godinu, povezati staž osiguranja bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku "u restrukturiranju".

Takođe, biće povezan staž i bivšim zaposlenima koji su utvrđeni kao višak po Programu Vlade, koji ne mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju do dve godine, jer im poslodavac nije uplatio doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za ceo period rada.

Takođe će staž biti povezan i zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji u 2024. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos. U 2023. godini staž nije povezan za 9.980 bivših zaposlenih u 59 firmi.

Vlada je usvojil i Akcioni plan za period od 2024. do 2026. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine.

Usvajanjem ovog dokumenta biće, između ostalog, omogućeno podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, dalja promocija dualnog obrazovanja, podsticanje razvoju konkurentnosti privrede, kao i podrška razvoju preduzetništva u Srbiji, navodi se u saopštenju.

U Strategiji su postavljeni opšti i posebni ciljevi koji će se realizovati sprovođenjem pojedinačnih mera, dok se Akcionim planom predviđaju konkretne aktivnosti koje će se preduzeti radi obezbeđenja uslova da se ciljevi i mere iz Strategije realizuju. Takođe, određeni su nosioci i partneri za sprovođenje tih mera, kao i rokovi.

Na sednici Vlade je usvojen Zaključak o saglasnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za organizaciju manifestacije "Srbija te zove" jer je jedan od osnovnih ciljeva Vlade sistemska podrška dijaspori, očuvanje nacionalnog identiteta, jezika, kulture i drugih nacionalnih vrednosti koje se ostvaruju kroz različite aktivnosti i razmene iskustava omladine iz dijaspore i regiona i matične države, piše u saopštenju.

Manifestacija "Srbija te zove" biće organizovana od 1. do 11. avgusta 2024. godine, a učestvovaće oko 250 dece uzrasta od 12 do 15 godina srpske nacionalnosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Кanade, Australije, Austrije, Italije, Mađarske, Nemačke, Belgije, Švedske, Francuske, Кipra, Ukrajine, Hrvatske, Bosna i Hercegovine Albanije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, kao i deca sa Кosova i Metohije.

Program ove manifestacije je edukacija dece, učenje srpskog jezika i istorije Srbije, treniranje i igranje prijateljskih utakmica sa decom iz beogradskih klubova u pet olimpijskih disciplina: košarka, odbojka, tenis, fudbal, i rukomet, kao i druženje sa decom iz različitih zemalja.

Teme