Web Analytics
Đilas pisao međunarodnoj zajednici: Kurti nastavlja sa ponižavanjem Srba i uskraćivanjem prava - BetaRS

Đilas pisao međunarodnoj zajednici: Kurti nastavlja sa ponižavanjem Srba i uskraćivanjem prava

Politika | 15.03.2024 | access_time 12:15
Đilas pisao međunarodnoj zajednici: Kurti nastavlja sa ponižavanjem Srba i uskraćivanjem prava
Foto: Beta/MILAN ILIC

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas uputio je danas pismo predstavnicima međunarodne zajednice povodom jednostrane i, kako je ocenio, stramotne akcije uklanjanja ćiriličnih saobraćajnih znakova koje sprovodi kosovski premijer Aljbin Kurti na severu Kosova i Metohije i zatražio njihovu brzu reakciju.

Đilas je u pismu upućenom ambasadorima svih zemalja članca EU, ambasaodru SAD, izaslanicima EU i SAD za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru, visokom predstavniku EU Žozepu Borelju i pomoćniku državnog sekretara SAD Džejmsu Obrajanu, naveo da Kurti tom akcijom nastavlja sa provokacijama "koje imaju za cilj ponižavanje Srba, uskraćivanje njihovih osnovnih prava i izazivanje novih konflikata".

"Očekujemo od Vas i Vaših Vlada da učinite sve kako bi se sa ovakvom politkom prema građanima srpske nacionalnosti prestalo", naveo je Đilas u pismu koje je prenela SSP.

Organizovano uklanjanje svih saobraćajnih putokaza na ćiriličnom pismu na Severu Kosova, prema njegovim rečima, samo je poslednji incident iz palete jednostranih sramotnih akcija Aljbina Kurtija.

"Ovaj potez Kurtija predstavlja kršenje svih vrednosti za koje se Evropa zalaže, u suprotnosti je i sa Ahtisarijevim predlogom plana za Kosovo, sa Ustavom Kosova, a za njega ne postoji uporište ni u takozvanom Francusko-nemačkom planu koji je Evropa usvojila i na koji je pristanak dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić", dodao je Đilas.

Predsednik SSP je ocenio i da se Kurti mnogo gore ponaša prema Srbima na Kosovu i Metohiji, nego što se nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević i njegov režim odnosio prema albanskom narodu u periodu između 1987. i 1998. godine.

"Sve ove akcije Kurtija protiv Srba na Kosovu, njihovih prava i imovine, moraju odmah biti zaustavljene. Verujemo da je poslednji čas da se konačno zaustavi ovaj iracionalan i nasilnički pristup Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na Kosovu", naveo je on.

Ocenio je da sve Kurtijeve akcije, zajedno sa "štetnom i iracionalnom" odlukom da zabrani upotrebu srpskog dinara, nedostatkom napretka na stvaranju Zajednice srpskih opština i odbijanjem da izvrši uticaj na gradonačelnike na severu Kosova da podnesu ostavke "guraju već nestabilnu bezbednosnu situaciju na Kosovu na rub konflikta", dodajući da to ne želi niko "osim Aljbina Kurtija".

"Slobodan Milošević je tokom svoje vladavine na mesta predsednika opština i gradonačelnika u sredinama na Kosovu sa albanskom većinom od čak 98 odsto, postavljao Srbe, članove njegovog SPS-a. To je doprinelo povećanju konflikta između Srba i Albanaca. Mi tražimo od Vas da pomognete u zaustavljanju svih daljih jednostranih, nasilnih i destruktivnih koraka od strane Aljbina Kurtija, što bi značajno doprinelo prevenciji svih mogućih novih konflikata na Balkanu", naveo je Đilas u pismu predstavnicima međunarnodne zajendice.

Teme