Web Analytics
Višeenergetska elektrana na jugozapadu Kine proizvela preko hiljadu milijardi kWh struje - BetaRS

Višeenergetska elektrana na jugozapadu Kine proizvela preko hiljadu milijardi kWh struje

Tranzicija | 15.03.2024 | access_time 13:30
Višeenergetska elektrana na jugozapadu Kine proizvela preko hiljadu milijardi kWh struje
Fotografija iz drona prikazuje višeenergetsku hidro-vetro-fotonpaonsku elektranu u basenu reke Jalong u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan (Kompanija za razvoj hidroelektrane reke Jalong/ preko Sinhue)

Hidro-vetro-fotonaponska multi-energetska baza basena reke Jalong dostigla je 14. mrta preko hiljadu milijardi kWh električne energije proizvedenih od s njenog pokretanja, saopštila je kompanija za razvoj hidropotencijala reke Jalong, prenosi Sinhua.

Smeštena u basenu reke Jalong u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, elektrana je počela sa radom 1998.

Akumulativno generisanje čiste energije u bazi električne energije u poslednje dve decenije pomoglo je da se smanji oko 800 miliona tona emisije ugljen-dioksida, što je ekvivalentno sekvestraciji ugljenika na više od osam miliona hektara zasađenih šuma, saopštila je kompanija koja je njen porjektant i operater.

Elektroenergetska baza sada ima sedam velikih hidroelektrana i pet projekata za energiju vetra i sunca u funkciji, sa ukupnim instalisanim kapacitetom od oko 21 milion kilovata.

Trenutno baza može da proizvede oko 90 milijardi kWh električne energije godišnje. Svi građevinski projekti predviđeni su za završetak do 2035. godine, sa procenjenom godišnjom izlaznom snagom od oko 200 milijardi kWh, saopštila je kompanija.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije