Web Analytics
Zavod za Betu: Generalštab pod zaštitom, nije bilo predloga za ukidanje statusa kulturnog dobra - BetaRS

Zavod za Betu: Generalštab pod zaštitom, nije bilo predloga za ukidanje statusa kulturnog dobra

Društvo | 15.03.2024 | access_time 15:55
Zavod za Betu: Generalštab pod zaštitom, nije bilo predloga za ukidanje statusa kulturnog dobra
Foto: Beta
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da se zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane, oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, ima status kulturnog dobra i da Zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument kojim se predlaže ukidanje tog statusa.

"Ovaj zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument predlog za ukidanje statusa kulturnog dobra - spomenika kulture 'Zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Beogradu'", navodi se u odgovoru Zavoda na pitanja agencije Beta.

Zavod je naveo da je za zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Ulici kneza Miloša 33-41 utvđen status kulturnog dobra - spomenika kulture Odlukom objavljenom u Službenom glasniku (br 115/05), u kojoj su propisane i mere zaštite spomenika kulture i zaštićene okoline.

U skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, kako su dodali, za intervencije na nepokretnostima koje uživaju status kulturnog dobra neophodno je pribavljanje uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju iz nadležnosti Zavoda, odnosno ukoliko je u pitanju kategorija od izuzetnog značaja - iz nadležnosti Republičkog zavoda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dostavio je agenciji Beta i odluku objavljenu u Službenom glasniku u decembru 2005. godine, u kojoj se kao mere zaštite navodi "očuvanje autentičnog izgleda, horizontalnog i vertikalnog gabarita, konstruktivnih i oblikovnih elemenata arhitekture kao i originalnih materijala".

Predviđeno je i redovno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture.

Mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture podrazumevaju zabranu gradnje ili postavljanje objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom i oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njeguvu zaštićenu okolinu.

Mere se odnose i na urbanističko, komunalno i hortikulturno uređenje, održavanje i korišćenje prostora zaštićene okoline spomenika kulture.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da je ministar građevinarstva Goran Vesić, po ovlašćenju Vlade Srbije, potpisao memorandum o razumevanju sa jednom američkom kompanijom, koja bi trebalo da izvrši revitalizaciju zgrada u kompleksu nekadašnjeg Generalštaba, oštećenih u bombardovanju 1999. godine.

Pokret je naveo i da će taj prostor, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, biti predat u zakup toj kompaniji na 99 godina, bez nadoknade, kao i da postoji mogućnost da zgrada bude srušena ili pretvorena u hotel.

Ministar Vesić odbacio je navode da je bilo šta potpisano, ali nije negirao da ga je Vlada ovlastila da potpiše memorandum sa kompanijom koja bi izvršila revitalizaciju tog prostora.

Teme