Web Analytics
Vučić o sastanku sa Lajčakom: Razgovarali smo o nepodnošljivim uslovima za život Srba na Kosovu - BetaRS

Vučić o sastanku sa Lajčakom: Razgovarali smo o nepodnošljivim uslovima za život Srba na Kosovu

Politika | 15.03.2024 | access_time 21:55
Vučić o sastanku sa Lajčakom: Razgovarali smo o nepodnošljivim uslovima za život Srba na Kosovu
Foto: Beta/Milan Obradović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je večeras da je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom razgovarao o situaciji na Kosovu, uslovima za život Srba posle odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara i o briselskom dijalogu.

Posle sastanka sa Lajčakom u Beogradu, Vučić je na Instagramu napisao da su razgovarali o "nepodnošljivim uslovima za život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji" i da je pozvao međunarodnu zajednicu da se uključi u rešavanje pitanja važnih za opstanak Srba na Kosovu.

"Razmotrili smo mogućnosti i teme za nastavak konstruktivnih razgovora u Briselu, kao i korake neophodne za napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Još jednom sam pozvao međunarodnu zajednicu da se konkretno i odlučno angažuje po suštinski važnim pitanjima za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i za regionalnu stabilnost", napisao je Vučić.

Tenzije između Beograda i Prištine porasle su od 1. februara kada je stupila na snagu odluka Centralne banke Kosova da je evro jedino sredstvo plaćanja, čime je zabranjena upotreba dinara.

Predstavnici EU i SAD tražili su od Prištine odlaganje primene te odluke i rešavanje tog pitanja u okviru briselskog dijaloga, s obzirom da ona pogađa srpsko stanovništvo koje ima brojna primanja u dinarima.

Pitanje upotrebe dinara na Kosovu biće jedna od tema sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, 19. marta u Briselu.

Teme