Web Analytics
Kina i Rusija zajedno rade na očuvanju sibirskih tigrova - BetaRS

Kina i Rusija zajedno rade na očuvanju sibirskih tigrova

Zabava | 18.03.2024 | access_time 13:15
Kina i Rusija zajedno rade na očuvanju sibirskih tigrova
Foto: Xinhua

Zajednička, kinesko-ruska istraživačka laboratorija za očuvanje sibirskih tigrova osnovana je 14. marta na Severoistočnom šumarskom univerzitetu u severoistočnoj kineskoj provinciji Heilongđiang.

Laboratoriju, sa više od 20 stručnjaka sa obe strane, kako piše Sinhua, zajednički su razvili Kineski istraživački centar za mačke pri Nacionalnoj upravi za šumarstvo i travnjake i Institut za ekologiju i evoluciju A.N.Severtsov Ruske akademije nauka.

Laboratorija obuhvata istraživačke oblasti kao što su ekologija i upravljanje divljim životinjama, hranjenje i uzgoj sibirskih tigrova i genetika divljih životinja.

Sibirski tigrovi, takođe poznati kao amurski tigrovi, uglavnom žive na Dalekom istoku Rusije i u severoistočnoj Kini. Jedna su od najugroženijih vrsta na svetu i veruje se da je krajem 20. veka u Kini živelo tek nešto više od 10 divljih sibirskih tigrova.

Kako se tigrovi često kreću između Kine i Rusije, saradnja dve strane je od vitalnog značaja, rekao je Liu Ming, istraživač saradnik iz Međunarodnog društva zooloških nauka.

Dve zemlje su još 2010. godine potpisale sporazum o saradnji u zaštiti sibirskih tigrova i amurskih leoparda, koji su ujedno i među najugroženijim mačkama na svetu.

Laboratorija će formirati međunarodni naučno-istraživački tim koji se bavi očuvanjem ugroženih životinja, dodatno produbiti teorijsku i tehničku razmenu o zaštiti sibirskih tigrova i ojačati razmenu podataka, rekao je Điang Guangšun, direktor stručnog odbora laboratorije.

Teme