Web Analytics
Mediji: Armija Severne Makedonije nabavlja iz SAD dodatnih 25 lakih oklopnih vozila - BetaRS

Mediji: Armija Severne Makedonije nabavlja iz SAD dodatnih 25 lakih oklopnih vozila

Društvo | Izvor: Beta | 18.03.2024 | access_time 13:40
Mediji: Armija Severne Makedonije nabavlja iz SAD dodatnih 25 lakih oklopnih vozila
Američki Stejt Department odobrio je prodaju dodatnih 25 lakih oklopnih vozila JLTV Oškoš (Oshkosh) Armiji Severne Makedonije po ugovoru vrednom 111 miliona dolara, koji osim vozila obuhvata dodatnu opremu, rezervne delove i obuku za vozače i mehaničare, preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Poslednju nabavku za potrebe Armije Severne Makedonije, kako je saopštila američka Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA), čini 18 vozila M1278A1/A2 HGC i sedam M1280A1/A2 GP.

Na nabavljena vozila mogu da se postave brojni sistemi naoružanja kao što su daljinski upravljive borbene stanice sa mitraljezima kalibra 7,62 i 12,7 milimetara, zatim automatski bacači granata kalibra 40 mm i lanseri protivoklopnih raketa Džavelin.

Severna Makedonija kupuje vozila JLTV i oklopne transportere Strajker za učešće lake pešadijske bataljonske grupe u operacijama NATO i vojnim vežbama sa savezničkim zemljama a osim Severne Makedonije, korisnici u regionu su i Slovenija, Crna Gora i Rumunija.

Dodatna vozila podići će severnomakedonski arsenal vozila JLTV na ukupno 96 naručenih komada i to 66 u verziji M1278A1/A2 HGC, 24 u verziji M1280A1/A2 GP i šest u verziji M1281A1/A2 CCWC (Close Combat Weapons Carrier).

Armija Severne Makedonija naručila je i opremu za navigaciju i telekomonikacije, uređaje protiv ometanja, dodatke za zaštitu nišandžije na kupoli vozila i opremu protiv ometanja radio veze i navigacije.

Vozilo JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) je lako oklopno vozilo namenjeno pešadijskim i izviđačkim jedinicama, kao i specijalnim snagama. U Vojsci SAD već nekoliko godina to vozilo uvodi se kao zamena za oklopljene Hamere i vozila MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), iako će i neka od tih vozila ostati u upotrebi.

Glavne prednosti vozila JLTV su velike manevarske sposobnosti, modularni sistem zaštite, mogućnost postavljanja različitih tipova naouružanja i dodatne opreme i brza terenska zamena delova vozila koji su oštećeni u borbi.

Teme