Web Analytics
Skupština: Aleksić kaže da je Brnabićki mesto u zatvoru, Dačić tvrdi da će ojačati Parlament - BetaRS

Skupština: Aleksić kaže da je Brnabićki mesto u zatvoru, Dačić tvrdi da će ojačati Parlament

Politika | 19.03.2024 | access_time 13:55
Skupština: Aleksić kaže da je Brnabićki mesto u zatvoru, Dačić tvrdi da će ojačati Parlament
Foto: Beta/Milan Obradović

Narodni poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da su ova dva dana u parlamentu, slika kako Srpska napredna stranka vodi Srbiju, kako se sprovodi nasilje nad institucijama i kako se manipuliše građanima.

Aleksić je rekao da NPS neće glasati za izbor Ane Brnabić i da bi njoj bilo mesto u zatvoru, a ne na mestu predsednika Skupštine.

On je istakao da se danas u sali dogodio incident jer predsedavajući nije hteo da uvaži opoziciju i dozvoli repliku, što nije smetalo poslanicima i provladinim tabloidima da objave kako je Aleksić udario policajca.

"A u direktnom prenosu nema toga da ja udaram policajca, ali se čulo da je poslanik SNS, čini mi se Milovan Drecun masno opsovao Boru Novakovića. To ne pominjete. Dvanaest godina odlučujete o svemu, a i dalje vam je opozicija za sve kriva", rekao je Aleksić.

Optužio je vlast da rasprodaje zemlju Kinezima, da daje rudnik Rio Tintu, podsetio je na smrt Vladimira Cvijana, Koluviju i Jovanjicu, nesreću na naplatnoj rampi u Doljevcu.

Potvrdio je da će Brnabić ući u istoriju kao žena srpsko-hrvatskog porekla i pripadnica LGBT zajednice, ali da to to nije greh, već je greh ono što je radila.

Podsetio je na početak karijere Ane Brnabić kada je na konferenciji za novinare zaštitila kuma Aleksandra Vučića Nikolu Petrovića i uživo dala ostavku na svoj posao.

Aleksić je pokazivao tvit Ane Brnabić gde se nasmejana u društvu Vučića i Siniše Malog podsmeva demonstrantima nakon strašnih tragedija u maju 2023. godine, fotografije sa Edi Ramom ispred kosovske zastave, fotografije sa Sorošem, a podsetio je i na sve afere iz vremena vlade Ane Brnabić i delovanja njenog brata.

Kao sliku vlasti Aleksić je pokazao zajedničku sliku Aleksandra Vučića i Milana Radoičića i rekao da kriminalne strukture danas jačaju i da vlast "stvara novi zeminski klan".

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će i njegova stranka i cela koalicija koju čine Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije, dati podršku izboru Ane Brnabić na mesto predsednika skupštine.

"Ana Brnabić je sada kandidat za predsednicu skupštine, a do sada više puta predsednica vlade i njen izbor će doprineti jačanju skupštine u celini", rekao je Dačić.

U dvadeset minuta ovlašćenog predstavnika grupe, Dačić je govorio o Kosovu, generalštabu na čijem mestu treba graditi hotel, opoziciji, privatizaciji NIS, i tome da je on u skupštinu ušao pre više od 30 godina.

Dačić je Ani Brnabić čestitao budući izbor i rekao da sa njom treba voditi dijalog, kao i da nema mesta uvredama.

Teme