Web Analytics
Studenti osudili hajku na profesora Dinka Gruhonjića - BetaRS

Studenti osudili hajku na profesora Dinka Gruhonjića

Politika | 20.03.2024 | access_time 10:20
Studenti osudili hajku na profesora Dinka Gruhonjića
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu okupljeni u neformalnoj grupi STAV osudili su javno targetiranje profesora Dinka Gruhonjića i pozvali da se se pretnje njemu i njegovoj porodici hitno zaustave.

U objavi na društvenim mrežama, STAV poručuje da su medijske slobode u Srbiji već ugrožene, dok targetiranje novinara doprinosi opštem pogoršanju stanja i polarizaciji društva.

"STAV nije saglasan sa nedavno objavljenim stavom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i zahtevamo da se predstavnici parlamenta izjasne koji studenti traže sankcionisanje prof. dr Dinka Gruhonjića", navode iz ove grupe studenata.

Sinoć je lokalni portal NS uživo, blizak novosadskoj vlasti, preneo izjavu predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak da je taj parlament "većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića".

Ona je rekla i da je Etičkoj komisiji Filozofskog fakulteta prosleđen dopis u kom se zahteva da se njegov govor proglasi za govor mržnje.

Prethodnih dana taj portal je na društvenim mrežama postavio montiranu verziju Gruhonjićevog govora sa prošlogodišnjeg festivala "Rebedu", uz huškački komentar, da bi ga zatim preneli brojni povezani portali.

Prethodno su mediji bliski vlasti poveli kampanju targetiranja predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anel Lalić zbog njenih izjava na ovogodišnjem izdanju festivala "Rebedu" u Dubrovniku, što je rezultiralo da dobije hiljade pretnji, među kojima i pretnje smrću.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (МАSA) osudila je danas pretnje upućene novinaru i vanrednom profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću.

Kako se navodi u saopštenju, "nepotpunim i manipulativno izabranim isečcima" sa jednog javnog skupa i daljim tendencioznim interpretacijama, sprovodi se organizovana kampanja uperena ka kolegi Gruhonjiću.

"Izjave na jednom neformalnom skupu, van okvira akademskih institucija, ne mogu biti povod za svojevrsni progon unutar fakulteta. Ne ulazeći u izrečeno i shvatajući osetljivost javnosti, smatramo da je sloboda govora neprikosnoveno pravo intelektualca na svakom mestu", dodaje se.

MASA poručuje i da se "u smišljenom obračunu", montirani snimci iz dubine interneta prenose kao vesti u tabloidnim glasilima, a "po modelu kojem smo već više puta svedočili".

"Iza ovih vesti slede salve pretnji po život pojedinca i njegove porodice, kao i pozivi da se prof. Gruhonjiću da otkaz. Sloboda govora nosi odgovornost za izrečeno, ali ne sme da podrazumeva javni linč", precizira se u saopštenju.

Takođe, MASA je izrazila kolegijalnu solidarnost prema Gruhonjiću, ocenjujući da se kroz različite vidove pritisaka, javne prozivke i spinovanjem putem medija i društvenih mreža "praktikuje zastrašivanje javnosti, sputava integritet kritičkih glasova u akademskoj zajednici i ugrožava lična bezbednost njenih članova".

Teme