Web Analytics
Ekološki ustanak traži od Kušnera i Grenela plan za bivši Generalštab u Beogradu - BetaRS

Ekološki ustanak traži od Kušnera i Grenela plan za bivši Generalštab u Beogradu

Politika | 20.03.2024 | access_time 14:00
Ekološki ustanak traži od Kušnera i Grenela plan za bivši Generalštab u Beogradu
Foto: Screenshot/YouTube

Ekološki ustanak je danas od američkih investitora tražio da im dostave plan za lokaciju nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda, srušenog u NATO bombardovanju 1999. godine.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanović Ćuta je kazao novinarima da to traže jer domaće institucije "nisu odgovorile" na njihov istovetan zahtev.

On je rekao da je to mejlom traženo od Džareda Kušnera i Ričarda Grenela pošto je u medijim objavljeno da se na mestu nenekadašnjeg Generalšababa planira izgradnja luksuznog hotela i stanova.

Jovanović je ponovio da se Ekološki ustanak tome protivi smatrajući da tu treba da budu izgradjen memorijalni centar posveće žrtvama napada na SRJ 1999.

Plan Džareda Kušnera, zeta Donalda Trampa, da gradi luksuzni kompleks na lokaciji Generalštaba odraz je Trampovih interesa od pre 10 godina da investira na toj lokaciji, objavio je nedavno Njujork tajms.

Taj list je objavio neke od detalja investicije i pisao o vezi nekadašnjeg izaslanika Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova, Ričarda Grenela, s tim projektom u Beogradu.

Jovanović je ocenio da bi izgradnja luksuznog hotela na to mestu predstavljala "rušenje države i izneo da je Ekološki ustanak podatake o tome dobio od ljudi koji "više neće da ćute".

Poslanik Ekološkog ustanka Goran Petković je ukazao na istorijsku vrednost lokacije nekadašnjeg Generalšaba i da "taj prostor mora biti sačuvan".

Petković, pukovnik u penziji, kazao je da se tradicija uvek poštovala u vojsci i sistemu odbrane i novinarima pokazao fotografije iz istorijata te lokacije.

Urbanista Ivan Simić je naglasio urbanistički značaj kompletnog prostora s obeju strana na uglu Nemanjine i Ulice Kneza Miloša, i kazao da taj komplekes ima nacionalni značaj, te bi o planoviuma za to mesto trebalo da se izjasne i stručnjaci i gradjani, u javnoj raspravi.

Ministar građevinarstva Srbije Goran Vesić je u utorak rekao da je svaka vlada posle bombardovanja pokušavala da nađe način da se revitalizuje zgrada Generalštaba, ali nije našla rešenje. Dodao je da je "potpuno jasno da tamo ne treba da budu ruševine".

"Taj prostor treba da bude obnovljen, na kraju krajeva, i Pentagon je obnovljen posle napada 11. septembra, pa postoji samo jedna memorijalna ploča za onaj deo koji je srušen, sve ostalo je obnovljeno", kazao je Vesić.

Naveo je da postoji ovlašćenje Vlade da on potpiše ugovor sa investitorom za ulaganje u kompleks u kojem je Generalštab i da je za to zainteresovano nekoliko kompanija.

Teme