Web Analytics
Dačić danas u Moskvi na poziv Lavrova - BetaRS

Dačić danas u Moskvi na poziv Lavrova

Politika | Izvor: Beta | 21.03.2024 | access_time 06:30
Dačić danas u Moskvi na poziv Lavrova
Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće danas u Moskvi na poziv šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, sa kojim će razgovarati o saradnji dve zemlje i situaciji na Balkanu i u svetu.

Dačić i Lavrov će razgovarati o širokom spektru pitanja političke i ekonomske saradnje Srbije i Rusije, o kosovskom pitanju, situaciji na Balkanu i aktuelnim međunarodnim problemima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je pozvao Dačića u Moskvu povodom večerašnje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Srbije i Rusije kojoj će prisustvovati, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U svojstvu kopredsedavajućeg Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, Dačić će se u Moskvi sastati i sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim, takođe kopredsedavajućim tog tela.

Dačić i Lavrov su se poslednji put sastali u septembru prošle godine, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Pre tri nedelje, sreli su se na diplomatskom forumu u turskoj Antaliji, ali nisu održali sastanak.

Srbija je prva evropska država čija će fudbalska reprezentacija igrati u Rusiji od početka invazije te zemlje na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Rusija je od tada odigrala prijateljske fudbalske utakmice protiv desetak reprezentacija, mahom iz Azije i Afrike.

Zbog invazije na Ukrajinu, ruske seniorske reprezentacije i fudbalski klubovi, muški i ženski, suspendovani su iz takmičenja Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) i Evropske fudbalske unije (Uefa).

Dva dana posle susreta najboljih timova Srbije i Rusije, 23. marta, u Beogradu će prijateljsku utakmicu odigrati aktuelni klupski šampioni dve države, Crvena zvezda i Zenit iz Sankt Peterburga.

Srbija i dalje odbija da se pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Beograd računa na podršku Rusije u međunarodnim organizacijama i institucijama kad je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta, odnosno o nepriznavanju kosovske nezavisnosti.

Rusija je ove nedelje zatražila da 25. marta bude održana sednica Saveta bezbednosti UN povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Još nije poznato da li će biti te sednice.

Uz beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini je od evropskih šefova država ili vlada čestitao pobedu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na prošlonedeljnim izborima, održanim posle surovog obračuna vlasti sa opozicionim političarima, nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama.

Teme