Web Analytics
Lavrov: Rusija ceni odnose sa Srbijom - BetaRS

Lavrov: Rusija ceni odnose sa Srbijom

Politika | 21.03.2024 | access_time 12:40
Lavrov: Rusija ceni odnose sa Srbijom
Foto: Beta/Milan Obradović

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se danas u Moskvi sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem kome je rekao da želi od njega da čuje procenu situacije na Balkanu koju je ocenio kao ozbiljnu, dodajući da je Rusija zainteresovana da se spreče nove krize.

Lavrov je pre početka sastanka sa Dačićem rekao da Rusija ceni odnose sa Srbijom i da je zadovoljna kako se realizuju zajednički projekti.

"Cenimo odnose koji se razvijaju između Ruske Federacije i Srbije. Ton ovim odnosima daju redovni kontakti naših predsednika V. V. Putina i A. Vučića. Zadovoljni smo kako se sprovode dogovori u materijalnoj sferi, trgovini, investicijama, humanitarnoj razmeni, kao i u oblasti sportske saradnje", rekao je Lavrov, prenelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je uoči razgovora rekao da je Srbija zahvalna Rusiji na podršci koju joj pruža kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu i pitanju Kosova, zahvalivši ruskom kolegi što je Srbiji pružio podršku u svakoj situaciji koja je za nju bila važna.

"Podrška koju nam pružate po pitanju Kosove i Metohije je za nas veoma važna i želeo bih lično da ti se zahvalim na velikom razumevanju i podršci svaki put kada smo vam se obratili za pomoć. Zahvalan sam na pomoći prilikom održavanja hitne sednice SB UN o Kosovu i Metohiji i na predlogu da se održi sednica povodom 25 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije", rekao je Dačić, preneli su ruski mediji.

Prema najavama ruskog Ministarstva spoljnih poslova Lavrov i Dačić razgovaraju danas o širokom spektru pitanja koja se odnose na političke i ekonomske odnose Rusije i Srbije, situaciju na Kosovu i na čitavom Balkanu kao i na aktuelna međunarodna pitanja.

Lavrov koji danas puni 74 godine će, zajedno sa Dačićem, prisustvovati prijateljskom fudbalskom meču srpske i ruske reprezentacije.

Srbija je prva evropska država čija će fudbalska reprezentacija igrati u Rusiji od početka invazije te zemlje na Ukrajinu u februaru 2022. godine zbog čega su ruske seniorske reprezentacije i fudbalski klubovi, muški i ženski, suspendovani iz takmičenja Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) i Evropske fudbalske unije (Uefa).

U obraćanju uoči sastanka sa Dačičem Lavrov je rekao da "nedopustivo da se sport politizuje, iako Zapad, uz podršku međunarodnih zvaničnika, nastavlja sa takvom politikom i ne čini se da će od nje u skorije vreme odustati".

Ruska agencija Tass ocenjuje da se razgovori Lavrova i Dačića uvek odvijaju u prijateljskoj atmosferi, a dvojica ministara tradicionalno razmenjuju poklone uoči sastanaka. Lavrov je 2020 prililom posete Beogradu Vučiću poklonio mikrofon a od njega je dobio gitaru, podseća Tass.

Uprkos ozbiljnom pritisku kolektivnog Zapada na Srbiju, Beograd održava istinski prijateljski odnos sa Moskvom. Stav Srbije o antiruskim sankcijama takođe ostaje nepromenjen, pošto su njeni najviši zvaničnici više puta odbijali da se pridruže antiruskim merama Zapada, navodi Tass.

Rusija takođe, dodaje ruska agencija, redovno ističe posebnu prirodu svojih veza sa Srbijom i zajedničko kulturno i istorijsko nasleđe dve zemlje koje čini čvrstu osnovu za bilateralni dijalog.

Tass prenosi i izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina sa su "Srbi vekovima ostali pouzdani saveznici Rusije, što Moskva zna, pamti i ceni" i dodaje da je "zauzvrat, predsednik Srbije Aleksandar Vučić Putinu čestitao pobedu na predsedničkim izborima".

Dačić i Lavrov su se poslednji put sastali u septembru prošle godine, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Pre tri nedelje, sreli su se na diplomatskom forumu u turskoj Antaliji, ali nisu održali sastanak.

Teme