Web Analytics
Vučić na samitu o nuklearnoj energiji razgovarao sa Grosijem, De Kroom, Fon der Lajen, Makronom - BetaRS

Vučić na samitu o nuklearnoj energiji razgovarao sa Grosijem, De Kroom, Fon der Lajen, Makronom

Politika | 21.03.2024 | access_time 12:40
Vučić na samitu o nuklearnoj energiji razgovarao sa Grosijem, De Kroom, Fon der Lajen, Makronom
Foto: Instargram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas, tokom prvog globalnog Samita o nuklearnoj energiji koji se održava u Briselu sa više svetskih zvaničnika, između ostalih sa organizatorima skupa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem i premijerom Belgije Aleksandrom De Kroom.

On je razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i imao kratak razgovor sa prdsedniko Francuske Emanuelom Makronom.

Vučić se zahvalio Rafaelu Grosiju i Aleksandru De Krou na prilici da učestvuje na prvom globalnom Samitu o nuklearnoj energiji koji danas u Briselu zajedno organizuju ta agencija i Belgija, objavio je na svom Instagram profilu.

"Hvala Aleksandru de Krou i Rafaelu Grosiju na srdačnom dočeku i prilici da i Srbija učestvuje na ovom značajanom Samitu na kojem se oblikuje energetska budućnost Evrope", napisao je Vučić.

"Ovo je prilika da sa svetskim liderima podelimo stavove o ulozi nuklearne tehnologije u procesu smanjenja upotrebe fosilnih goriva, o jačanju energetske bezbednosti i podsticanju ekonomskog razvoja", rekao je Vučić.

Vučić je tokom samita imao, kako je naveo, "važan razgovor" sa predsednicom Evropske komisije Uruslom fon der Lajen, i kojoj je izrazio zahvalanost na podršci Srbiji.
"Govorili smo o svim strateškim pitanjima, o budućnosti Srbije i njenom napretku na evropskom putu, napisao je Vučić na Instagramu.

Samitu prisustvuju delegacije 30 zemalja.

Vučić je rekao da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, pored koga je sedeo u sali samita, imao "srdačan susret" i da je sa njim razmenio mišljenja o brojnim važnim pitanjima, kao i o daljem snaženju partnerskih odnosa Srbije i Francuske.

"Informisao sam ga o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji, kao i o sve većim pritiscima na srpski narod koji je doveden u izuzetno težak položaj nakkon najnovijih poteza Prištine", napisao je Vučić na Instagramu uz sliku sa Makronom.

Vučić je ukazao da je taj skup veoma važan jer je svima potrebno više energije kako bi mogli da ostvare veće stope rasta i realizuju velike planove za budućnost.

 

Vučić je izjavio da je upotreba nuklearne energije korisna, ali da Srbija nema potrebno znanje, ali razmatra kako bi finansirala takve projekte.

"I mogu vam reći unapred da smo mi zaista zainteresovani da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora koji će zameniti 1.200 megavati. Ne znamo kako ćemo to uraditi, kako ćemo to finansirati zato što je to oko 7,5 do osam milijardi evra", izjavio je Vučić na prvom Samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija.

Istakao je da je taj samit veoma važan i za Srbiju i ceo evropski kontinent.
"Ne možemo naučiti puno od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje, kao i za budućnost celog evropskog kontinenta", rekao je Vučić.

Samit je, dodao je, važan jer su svi spremni da diskutuju o velikim planovima, velikim stvarima u budućnosti, te kako ih sprovesti.

"Kao prvo, rekli smo sebi da moramo barem da udvostručimo proizvodnju naoružanja i prateće opreme. Zatim moramo da poboljšamo naš rast, jer su na evropskom kontinentu stope rasta tako male", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je potrebno da se promeni i stav ljudi, ali da to nije jednostavno.

"Ali spremni smo da to uradimo, što znači da se nećemo samo prilagoditi, već da ćemo morati i da promenimo naš zakonodavni okvir i uradićemo to. Na kraju, ako budemo imali nastavak užasnih bezbednosnih situacija, to jest različite vrste ratova u svetu, moje pitanje je - ko će to finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili", istakao je Vučić.

Teme