Web Analytics
Kurti: Oružane snage Srbije koriste redovne vežbe za provokacije prema Kosovu - BetaRS

Kurti: Oružane snage Srbije koriste redovne vežbe za provokacije prema Kosovu

Kosovo | 22.03.2024 | access_time 11:15
Kurti: Oružane snage Srbije koriste redovne vežbe za provokacije prema Kosovu
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je Srbiju da koristi redovne vežbe oružanih snaga kao "izgovor za namerne provokacije u blizini granice sa Kosovom".

Kurti je na Fejsbuku objavio video na kom su navodno pripadnici specijalnih snaga Vojske Srbije kod sela Banja, u opštini Zubin Potok.

"Slična kretanja zabeležena su i u selu Oslare u Bujanovcu, u blizini granice sa Kosovom", napisao je Kurti.

Dodao je da su takve "provokacije" usledile posle "javnih pretnji" predsednika Srbije Aleksandra Vučić koji je prema Kurtiju nedavno rekao da će Srbija "sačekati najbolji mogući trenutak i iskoristiti priliku da deluje".

"Pažljivo pratimo da li će pokušati da pređu granicu, jer ni ovakav prilaz njihovih vojnih vozila nije normalan", ocenio je Kurti.

Načelnik Komisije za primenu vojno-tehničkog sporazuma pukovnik Zoran Jovanović odbacio je danas tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija o tome da Vojska Srbije redovne vežbe koristi za provokacije na administrativnoj liniji sa Kosovom i dodao da je reč o "nastavku kampanje dezinformacija" usmerenih protiv srpskih snaga bezbednosti.

"Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza", naveo je Jovanović u saopštenju.

On je podsetio da Vojska Srbije sarađuje sa međunarodnim snagama na Kosovu (KFOR) i da je za kontrolu sprovođenja vojno-tehničkog sporazuma zadužena Komisija za njegovu primenu.

"U obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji nema mesta za takozvanu kosovsku policiju ili takozvane kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 SB UN i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Republike Srbije. U tom smilu, navodi da takozvane kosovke vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvog prelaska administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazaju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma", dodao je on.

Jovanović je ukazao da Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, kontroliše, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala u Kopnenoj zoni bezbednosti i da će nastaviti da bude faktor mira i stabilnosti, "što se ne može reći za Privremene institucije samouprave u Prištini".

Premijer Kosova Kurti optužio je Srbiju da koristi redovne vežbe oružanih snaga kao "izgovor za namerne provokacije u blizini granice sa Kosovom". Kurti je na Fejsbuku objavio video na kom su navodno pripadnici specijalnih snaga Vojske Srbije kod sela Banja, u opštini Zubin Potok i dodao da su slična kretanja zabeležena i u selu Oslare u Bujanovcu, kod administrativne linije sa Kosovom.

Teme