Web Analytics
Krišto se zahvalila Evropskom savetu na otvaranju pristupnih pregovora sa BiH - BetaRS

Krišto se zahvalila Evropskom savetu na otvaranju pristupnih pregovora sa BiH

Region | 22.03.2024 | access_time 12:05
Krišto se zahvalila Evropskom savetu na otvaranju pristupnih pregovora sa BiH
Foto: AP/Omar Havana

Predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je danas pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i premijerima 27 država Evropskog saveta u kojem se zahvalila na odluci da odobre otvaranje pristupnih pregovora sa tom zemljom.

Krišto je u pismu istakla da je BiH posle podnošenja zahteva za članstvo 2016. godine, kao i dobijanjem kandidatskog statusa 2022. godine, zvaničnim otvaranjem pregovora načinila značajan iskorak prema daljim reformama.

Naglasila je da je ovo istorijski trenutak, koji simbolizuje ključni pomak na daljem putu evropskih integracija i predstavlja potvrdu i priznanje rada institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Svesni smo da svaki napredak u BiH uveliko zavisi od jačanja i unapređenju međusobnog poverenja, unutrašnjem dijalogu i konsenzusu legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH", navela je Krišto.

Dodala je da u predstojećem vremenu BiH ostaje jasno i nedvosmisleno opredeljena vrednostima i ciljevima na kojima se zasniva Evropska unija, te privržena daljem jačanju regionalne saradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji.

Krišto je naglasila da je ponosna na činjenicu da je BiH u procesu sprovođenja neophodnih i potrebnih reformi uspela da očuva stopostotnu usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Prema njenim rečima, pažnja u BiH će u narednim danima biti usmerena na usvajanje preostalih zakonskih predloga i drugih obveza.

Krišto je naglasila da su naredne ključne obaveze pred BiH usvajanje zakona o sudu BiH, zakona o zaštiti ličnih podataka, kao i izmena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Predsedavajuća Saveta ministara u pismu je izrazila uverenje da će EU nastaviti da pruža punu podršku kompromisima i rešenjima, koja su isključivo rezultat rada nadležnih institucija u BiH.

Teme