Web Analytics
Unikredit 17 godina podržava 'Sat za našu planetu' - BetaRS

Unikredit 17 godina podržava 'Sat za našu planetu'

Životna sredina | Izvor: Beta | 22.03.2024 | access_time 12:20
Unikredit 17 godina podržava 'Sat za našu planetu'
BETAPHOTO/UNICREDIT BANKA/Amir Hamzagic
Bankarska grupacija Unikredit (UniCredit) sutra će ugasiti svetla u 33 svoje zgrade u deset zemalja, u 20.30 po lokalnom vremenu, na 60 minuta, čime će obežiti 17. uzastopunu godinu učešća u globalnoj inicijativi "Sat za našu planetu".

Inicijativa Svetskog fonda za prirodu (WWF) "Sat za našu planetu" od 2007. godine se sprovodi simboličnim "gašenjem svetla", kako bi se pokazala podrška planeti i podigla svest o životnoj sredini.

Pristalice te inicijative u 190 zemalja i teritorija su prošle godine isključiće  svetla više od 410.000 sati ukupno.

Ove godine pozivom "Isključite se, dajte jedan sat za Zemlju", WWF će iskoristiti "Sat za našu planetu" da osvetli gubitke u prirodi i klimatsku krizu, inspirišući akciju i zalažući se za hitne promene.

"Svake godine učestvujemo u inicijativi 'Sat za našu planetu' jer znamo da organizacije kao što je naša moraju da daju primer u preduzimanju usklađenih akcija protiv klimatskih promena i gubitka prirode", rekla je direktorka za Strategiju Grupe i ESG u Unikreditu Fiona Melrouz.

Istakla je da posvećenost Unikredita zajednicama u kojima posluje, zaposlenima i planeti, jedan od pet strateških imperativa njene strategije.

Unikredit Grupa, kako je navedeno, nastoji da smanji svoje direktne i indirektne uticaje na životnu sredinu, dok igra aktivnu ulogu u zelenoj tranziciji Evrope.

Nakon što se pridružila NetZero bankarskoj alijansi 2021. godine, banka je postavila NetZero ciljeve za 2030. za sopstvene emisije i 2050. za svoj portfolio finansiranih emisija.

Takođe, Grupa je postavila dodatne privremene ciljeve za 2030. godinu, za smanjenje finansiranih emisija u tri sektora sa najintenzivnijim emisijama ugljenika u portfoliju kredita: nafta i gas, proizvodnja električne energije i automobilska industrija – dodajući ciljeve za sektor čelika u januaru ove godine.

Unikredit radi na suzbijanju svog uticaja na životnu sredinu tako što nabavlja električnu energiju iz obnovljivih izvora, poboljšava energetsku efikasnost svojih prostorija i centara podataka, podržava svoje ljude rešenjima za održivu mobilnost i snabdeva se od ekološki prihvatljivih dobavljača.

Banka je smanjila sopstvene emisije gasova sa efektom staklene bašte za 28 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Da bi konkretno pokazao kako su ESG vrednosti ugrađene u čitavu banku, UniCredit je takođe potpisao ugovor o finansiranju biodiverziteta kao prva banka iz Italije na COP15, između ostalih obaveza.

Naš Integrisani izveštaj za 2023. detaljno opisuje kako nameravamo da stvorimo održivu vrednost tokom vremena u okviru zajedničkog cilja osnaživanja zajednica da napreduju, kao i kako pratimo uticaj aktivnosti banke na prirodni kapital.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina