Web Analytics
PKS: Inovers- nova digitalna platforma za pomoć u poslovanju zasnovana na AI - BetaRS

PKS: Inovers- nova digitalna platforma za pomoć u poslovanju zasnovana na AI

Ekonomija | 22.03.2024 | access_time 14:00
PKS: Inovers- nova digitalna platforma za pomoć u poslovanju zasnovana na AI
Foto: Beta/Milan Ilic

Privredna komora Srbije promovisala je danas Inovers platformu (Inno-Verse - https://inno-verse.biz/) zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, koja predstavlja novi digitalni servis za podršku kompanijama u Srbiji za unapređenje poslovanja, korišćenjem najsavremenijih tehnologija i primenom inovacija.

"Inovers je prva digitalna platforma u Srbiji zasnovana na veštačkoj inteligenciji za upravljanjem inovacijama u kompanijama", kazao je predsednik PKS Marko Čadež na predstavljanju tog digitalnog servisa.

Istakao je da je nova digitalna platformi namenjena povezivanju kompanija i startapa, kao i naučno-istraživačkih institucija i akademske zajednice sa ciljem da se kreiraju novi projekti i poslovi, razmene ideja i inovacija, kao i njihove primene u praksi.

Platforma je, prema njegovim rečima, predviđena za široki krug korisnika, počev od studenata i mladih istaživača novih tehnologija, preko naučnih radnika i univerzitetskih profesora, do razvojnih centara unutar kompanija.

Čadež je objasnio da ta digitalna platforma omogućava hiljade informacija o najnovijim naučnim radovima iz određene oblasti i paralelno nudi i bazu od 75.000 različitih poslovnih modela.

"Inovers vas vodi kroz proces od ideje, njenog artikulisanja, dešavanja na tržištu, spoznaje šta rade konkurentske kompanije i gde možete da budete inovativni.Izbacuje vam trendove, hiljade članaka i dokumenata, naučnih radova koji se odnose na izabranu industriju i skraćuje vreme istraživanja, saradnje i testiranja različitih biznis modela za 80 odsto", kazao je predsednik PKS.

On je naveo i da se platforma Inovers PKS pripremala više od godinu dana sa partnerima iz Austrije, kao i da je to jedan u nizu digitalnih alata koji je pripremljen ove godine za srpsku privredu.

Prema njegovim rečima, nema mesta strahu da će veštačka inteligencija zameniti ljude, ali će ljudi koji znaju da upravljaju veštačkom inteligencijom i znaju da je koriste, zameniti one koji ne umeju.

Dodao je da je od danas dostupan i portal "Ubrzanje", koji će donositi novine o IT sektoru u Srbiji i inostranstvu, a koji je PKS uradila u saradnji sa portalom "Telegraf".

Nova digitalna platforma Inovers delo je Centra za digitalnu transformaciju PKS (CDT) i austrijske kompanije "In Manas".

Direktor Centra za digitalnu transformaciju PKS Predraga Nikolića istakao je da je vizija Inoversa da maksimalno uprosti prioces inoviranja uz pomoć veštačke inteligencije.

Kako je naveo, to znači da svako u kompaniji može da postane i brži i efikasniji u svojim rezultatima.

"Platforma podržava ceo proces od identifikovanja oblasti u kojima može da se inovira, sprovođenja konkretnog istraživanja, preko pretrage globalnih inovacionih trendova do pristupa velikoj bazi podataka", kazao je Nikolić.

On je pozvao kompanije iz Srbije da počnu da koriste Inovers i naveo da će PKS bit tu za bilo kakva dodatna pojašnjenja.

Na skupu je predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić uručena i specijalna nagarada PKS za poseban doprinos digitalnoj transformaciji i razvoju IKT sektora privrede Srbije.

Ona je zahvalila na nagradi i najavila da će Skupština Srbije, kao najviše zakonodavno telo, na čijem je čelu, igrati aktivniju ulogu u daljoj transformaciji i jačanju privrede Srbije.

"Da pokušamo da to zakonodavno telo približimo privredi", rekla je ona i dodala da će raditi na tome da svi poslanici, radna tela, odbori, parlamentarne delegacije, budu bolje povezani sa privredom, a posebno sa malim i mikro preduzećima i porodičnim firmama.

Teme