Web Analytics
Dveri Niš: Nagrada od 10.000 dinara onom ko 'nađe' zelenu površinu koja odgovara propisima - BetaRS

Dveri Niš: Nagrada od 10.000 dinara onom ko 'nađe' zelenu površinu koja odgovara propisima

Životna sredina | Izvor: Beta | 22.03.2024 | access_time 14:50
Dveri Niš: Nagrada od 10.000 dinara onom ko 'nađe' zelenu površinu koja odgovara propisima
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC
 Niški odbor pokreta Dveri najavio je danas da će sa po 10.000 dinara nagraditi građane koji u tom gradu "pronađu" zelene površine oko stambenih grada koje odgovaraju projektnoj dokumentaciji, zakonima i pravilnicima, a izgrađene su posle 2015. godine.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković kazala je na konferenciji za novinare da se pod zelenom površinom podrazumeva površina koja se nalazi na parceli objekta i ima direktan kontakt sa zemljom, a ne žardinjere, prostor iznad šahti, u podzemnim garažama ili unutar objekta.

Ona je rekla da je "precizno propisano" koliko zelene površine mora imati svaki objekat u odnosu na površinu na kojoj se gradi stambena zgrada.

"Ukoliko je površina parcele 500 kvadrata, a gradi se zgrada po pravilu građenja 'umerene gustine' i spratnosti prizemllje plus dva sprta (P+2) zelena površina mora da bude 20 odsto građevinske parcele odnosno 100 kvadrata. Za zgradu građenu po pravilima građenja 'srednje gustine' i spratnosti P+4 zelena površina mora da bude 15 odsto, odnosno 75 kvadrata, a 50 kvadrata ili 10 odsto zelene površine potrebno je da ima zgrada koja se gradi po pravilima 'visoke gustine', spratnosti P+6", rekla je Milenković Kerković.

Pozvala je građane Niša koji žele da osvoje nagradu da u poruci pošalju svoje ime, prezime adresu objekta i broj parcele.

Gradski odbor Dveri nagradnom igrom želi da ukaže na nepoštovanje projektne dokumentacije prilikom izgradnje stanova i sve više betona u Nišu, a sve manje zelenih površina, kazala je ona.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina