Web Analytics
Broj poginulih u terorističkom napadu u Moskvi porastao na 133 - BetaRS

Broj poginulih u terorističkom napadu u Moskvi porastao na 133

Svet | 23.03.2024 | access_time 11:10
Broj poginulih u terorističkom napadu u Moskvi porastao na 133
Foto: AP/Vitaly Smolnikov

Broj poginulih u napadu na koncertnu dvoranu "Krokus siti hol" u Moskvi porastao je na 133, javio je danas državni istražni komitet.

Kako je saopšteno još tela je pronađeno danas tokom raščišćavanja ruševina u koncertnoj dvorani. Dodato je da se potraga nastavlja. Pretnodni bilans bio je 115 poginulih.

U napadu koji se dogodio sinoć je prema zvaničnim podacima povređeno više od 140 ljudi. Odgovornost za napad je preuzeo avganistanski ogranak grupe Islamska država u objavi preko svojih društvenih mreža. Američki obaveštajni zvaničnik rekao je za AP da su američke agencije potvrdile da je ta grupa odgovorna za napad.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Ukrajinu da je povezana sa napadom na koncertnu dvoranu u Moskvi.

Putin je u obraćanju naciji  rekao da su sve četiri osobe koje su direktno umešane u napad privedene i sugerisao da su pokušavali da pređu granicu sa Ukrajinom dok su bežali. Istu tvrdnju prethodno je izneo i šef Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov, ali dokazi za to nisu objavljeni.

Ukrajina je snažno odbacila bilo kakvo učešće u terorističkom napadu i optužila Moskvu da koristi napad kako bi pridobila podršku za rat u Ukrajini. 

Napad u kome je koncertna dvorana zapaljena a krov obrušio bio je najteži u više godina u Rusiji i dogodio se u vreme kada rat Moskve u Ukrajini ulazi u treću godinu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin nazvao je napad "ogromnom tragedijom".

Kremlj je saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten nekoliko minuta posle upada napadača u dvoranu Krokos na zapadnoj preiferiji  Moskve koja može da primi 6.200 ljudi. 

Napad se dogodio dok se publika skupljala za nastup ruske rok grupe Panik.

Neki ruski medijski izveštaju ukazuju da je moguće da ima još žrtava zarobljenih u požaru koji je izbio kada su napadači bacili eksploziv.

Iz kancelarije tužioca saopšteno je da je nekoliko muškaraca u maskirnim uniformama ušlo u koncertnu dvorau i otvorilo vatru na gledaoce. 

Video snimci koje su objavili ruski mediji pokazuju muškarce sa jurišnim puškama kako pucaju direktno na ljude koji vrište. Na jednom snimku je prikazan čovek koji kaže da su napadači zapalili dvoranu, dok se u pozadini čuje neprestana vatra. 

Čuvari u koncertnoj dvorani nisu imali oružje i moguće da su neki ubijeni na početku napada, javljaju ruski mediji.

U saopštenju na svojoj novinskoj agenciji Amak, teroristička grupa Islamska država objavila je da su napadači napali skup hrišćana u Krasnogorsku na periferiji Moskve i da su ubili i ranili stotine ljudi. Nije odmah bilo moguće proveriti autentičnost njihove tvrdnje, piše agencija AP. 

Teme