Web Analytics
U kragujevačkom naselju Petrovac još čekaju na uklanjanje neeksplodirane NATO aviobombe - BetaRS

U kragujevačkom naselju Petrovac još čekaju na uklanjanje neeksplodirane NATO aviobombe

Društvo | 24.03.2024 | access_time 16:50
U kragujevačkom naselju Petrovac još čekaju na uklanjanje neeksplodirane NATO aviobombe
Foto: Beta/Miloš Miškov
U kragujevačkom naselju Petrovac od maja 1999. godine čekaju na uklanjanje neeksplodirane NATO aviobombe jer prethodno treba da se poštuje veoma složena procedura, preneo je portal Kragujevačke novine. 

Projektil je pao kod mosta u Petrovcu, preko reke Uglješnice, a nadležni su lokaciju na kojoj se nalazi u više navrata obeležavali trakama s upozorenjem "Stop mine" kako bi građanima skrenuli pažnju na potencijalnu opasnost.

Bivši gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić svojevremeno je na pitanje novinara zašto se ne završava Petrovačka magistrala, koja treba da se spoji sa magistralnim putem Kragujevac – Topola, rekao da je razlog projektil iz vremena NATO agresije, ne naznačavajući tačnu lokaciju na kojoj se nalazi. 

"Nakon bombardovanja Kragujevca i okoline 9. maja 1999. godine pripadnici Štaba civilne zaštite Uprave za odbranu grada izvršili su izvidjanje bombardovane lokacije i prikupili podatke i tragove koji su ukazivali da je pao avio projektil koji nije eksplodirao. Utvrdjeno je da se projektil nalazi u katastarskoj opštini Petrovac, na parceli koja je bila privatno vlasništvo više zakonskih naslednika", rekao je načelnik gradske Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović.

On je kazao da je u toku 2020. godine, u vezi sa realizacijom projekta izgradnje infrastrukture na lokaciji Petrovačka magistrala, koja obuhvata i lokaciju kontaminiranu neeksplodiranim ubojnim sredstvom, grad izvršio otkup parcele, te su se stvorili uslovi za uklanjanje projektila.

Posle toga su se sastali predstavnici MUP Srbije - Sektora za vanredne situacije sa predstavnicima grada Kragujevca kako bi definisali plan aktivnosti.

"Grad je preuzeo na sebe komunalno čišćenje lokacije, a tim za neeksplodirana ubojna sredstva Sektora za vanredne situacije metal detektorima je izvidjao tu lokaciju. Obuhvaćen je kvadrat veličine 15 puta 15 metara i dubine šest metara. Prilikom tog izvidjanja nisu pronadjeni signali prisustva aviobombe, ali su ispod površine zemlje na dva metra dubine pronadjeni delovi", kazao je Kočović. 

Po njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije je pripremio projekat uklanjanja avio projektila.

"Grad je započeo proceduru za raspisivanje tendera radi prikupljanja ponuda licenciranih izvodjača radova koji bi dalje pristupili realizaciji zadataka neophodnih za izvršenje projekta", rekao je Kočović.

Iako je lokacija na kojoj se nalazi projektil obeležavana trakama sa upozorenjem na opasnost, neodgovorni pojedinci su po njegovim rečima, uklanjali traku i na spornu parcelu istovarali komunalni otpad i napravili divlju deponiju, nesvesni rizika.

Tokom bombardovanja Kragujevca 8. maja 1999. godine aviobomba velike razorne moći pogodila je poštu u naselju Aerodrom i prošla kroz temelj objekta, a protokom vremena sve dublje tonula.

Bezbedno je uklonjena tek posle 586 dana i posle peticije gradjana.

Uklanjanje trajalo je 20 dana, iako je bilo angažovano 14 profesionalaca.

Teme