Web Analytics
Arhitekta: Ono što je predloženo u planovima za Generalštab, neprihvatljivo je za Beograd - BetaRS

Arhitekta: Ono što je predloženo u planovima za Generalštab, neprihvatljivo je za Beograd

Politika | 25.03.2024 | access_time 08:40
Arhitekta: Ono što je predloženo u planovima za Generalštab, neprihvatljivo je za Beograd
Foto: Screenshot/YouTube

Predsednik Akademije arhitekata Srbije Bojan Kovačević ocenio je večeras da predstavljeni planovi firme Džerada Kušnera, zeta nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, kao rešenje za zgradu Generalštaba u Beogradu, oštećene u bombardovanju 1999. godine, nisu prihvatljivi za Beograd.

"Sve i da nema Generalštaba na tom zemljištu, i zaštićenog kulturnog dobra, i (arhitekte) Nikole Dobrojevića - ono što je predloženo, što se vidi na renderima Kušnera - neprihvatljivo je za Beograd", rekao je Kovačević u emisiji "Utisak nedelje", a preneo portal Nova.rs.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je i formom i kapacitetom i namenama.

"To je van pameti, na tom mestu. To je državni centar Srbije, raskrsnica Kneza Miloša i Nemanjine ulice. Ti blokovi su bili vojni poslednjih 200 godina, od 1836. kad je napravio Knez Miloš kasarnu", dodao je Kovačević i naveo da ne vidi javni interes u toj investiciji.

On je ocenio i da izjava ministra građevinarstva Gorana Vesića, koji je naveo da postoji nekoliko firmi koje su zainteresovane za investiranje na lokaciji Generalštaba, znači da je neko rekao - "Evo tamo može da se gradi".

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je da pitanje investiranja na tom zemljištu neće rešiti ni peticije, ni emisije poput "Utiska nedelje", već - rad na terenu.

Naveo je da je njegov pokret Memorandum koji su predstavili na konferenciji za novinare, a kojim je Vesić ovlašćen da firmi Kušnera da zemljište Generalštaba u zakup na 99 godina, dobio od izvora iz Generalštaba.

"Hvala toj osobi koja u ovom trenutku rizikuje da mu dođu i da mu se život pretvori u pakao, jer sigurno traže odakle nama taj dokument", kazao je Jovanović.

Novinar Nemanja Rujević podsetio je da je "Njujork Tajms" u svom tekstu izneo podatak da je reč o besplatnom zakupu na 99 godina i da Srbiji ide 22 odsto profita, dodajući da je "šema" slična kao kod Beograda na vodi.

Ocenio je da će građani Srbije o planovima za Generalštab biti obavešteni tek kada sve bude gotovo.

"Da je sreće, oko ove stvari ali i drugih stvari, da su ljudi koji su stručni da se time bave. Nas građane treba da zanima je l' to javna stvar i koji je interes za građane", kazao je Rujević.

Teme