Web Analytics
Đedović Handanović: Do kraja marta biće završen projekat odsumporavanja dimnih gasova u TENT A - BetaRS

Đedović Handanović: Do kraja marta biće završen projekat odsumporavanja dimnih gasova u TENT A

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.03.2024 | access_time 16:05
Đedović Handanović: Do kraja marta biće završen projekat odsumporavanja dimnih gasova u TENT A
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović najavila je danas, nakon što je obišla gradilište postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na termoelektrani "Nikola Tesla" A (TENT A), da će radovi na tom projektu biti završeni do kraja ovog meseca, kada će postrojenje ući u probni rad.

"Ovo je najveći ekološki projekat u nekoj termoelektrani u Evropi, treći najveći u svetu za koji smo izdvojili skoro 215 miliona evra", rekla je Đedović Handanović, a saopštilo Ministarstvo.

Dodala je da taj projekat na TENT-u A doprinosi smanjenju emisija sumpor-dioksida (CO2) deset puta, kao i praškastih materija u granicama utvrđenim u Evropskoj uniji i nacionalnim propisima, kao i da će građani Obrenovca, okolnih sela i Beograda imati kvalitetniji vazduh.

"Ovakvim projektima donekle produžavamo ekološki vek termoelektrana, što je važno zbog proizvodnje bazne energije. Dok ne izgradimo dovoljno kapaciteta iz obnovljivih izvora energije ili ne dođemo do neke druge bazne energije, moraćemo da se oslanjamo na kapacitete iz termoelektrana, naravno u skladu sa najvišim ekološkim standardima", rekla je ona.

Podsetila je da se ovaj projekat sprovodi uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), koja je zainteresovana da učestvuje i u drugim projektima u energetskom sektoru.

"Tokom aprila očekujem delegaciju iz Japana, koja će zajedno sa nama posetiti ovo postrojenje. To će biti dobra osnova za buduću saradnju sa japanskim partnerima s obzirom da su zainteresovani da učestvuju u finansiranju i izgradnji energetskih objekata u našoj zemlji", rekla je Đedović Handanović.

Ona je, kako je navedeno, iskazala zadovoljstvo što su u realizaciji tog projekta učestvovali domaći instituti "Mihajlo Pupin" i "Nikola Tesla", koji su radili na softverima, elektronici i digitalizaciji rada postrojenja.

Đedović Handanović je ocenila da će se, zahvaljujući postrojenju za pripremu krečnjaka kao nusproizvod proizvoditi gips koji se može koristiti u građevinskoj industriji.

"Želimo da podstaknemo Elektroprivredu Srbije da ima značajniju ulogu u cirkularnoj ekonomiji i da iskoristi velike količine gipsa, koje će se ovde proizvoditi", navela je Đedović Handanović.

Dodala je da je u toku realizacija projekta odpepeljavanja, koji će, prema njenim rečima, omogućiti korišćenje pepela koji je važan za izgradnju puteva i drugih objekata u građevinskom sektoru.

Najavila je da će sledeće godine biti završena izgradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani "Nikola Tesla" B (TENT B), koje će omogućiti smanjenje emisije sumpor-dioksida za oko 20 puta.

"Završetak postrojenja za odsumporavanje u TENT B će značiti da ćemo za više od 50 odsto proizvedene električne energije iz termoelektrana primenjivati najsavremenije ekološke mere i smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu", rekla je ona.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina