Web Analytics
Đedović Handanović: Nuklearna energija u Srbiji najranije 2039. godine - BetaRS

Đedović Handanović: Nuklearna energija u Srbiji najranije 2039. godine

Tranzicija | 25.03.2024 | access_time 16:45
Đedović Handanović: Nuklearna energija u Srbiji najranije 2039. godine
Foto: MRE Srbije/Emilija Jovanović
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da je, eventualno uvođenje nuklearne energije dugoročan projekat, ali da se već razgovara o povratku domaćih stručnjaka iz inostranstva i razmatra iz koje zemlje bi Srbija uvezla neophodnu tehnologiju.

Ona je, prilikom obilaska završnih radova na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani "Nikola Tesla" A, na pitanje da li će se u Srbiji uvesti nuklearna energija, rekla da to ne bi bio brz proces.

"To nije kratkoročan projekat, eventualno govorimo o 2039, 2040. godini, ako bi sad počeli da radimo na tome. Na nama je da pravimo planove, znamo da bi bilo potrebno barem šest godina da bi uopšte mogli da uđemo u izgradnju", rekla je Đedović Handanović, preneo je N1.

Dodala je da se takođe mora misliti i o finansiranju.

"Moramo da pričamo i o finansiranju i zato je predsednik (Aleksandar Vučić) bio  na prvom nuklearnom samitu u Briselu, jer moramo da dođemo do najpovoljnijih finansijskih sredstava", rekla je i dodala da je "prerogativ da zakonski sve bude uređeno tako da rizik bude što manji".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije