Web Analytics
Šmit: Nametanje tehničkih izmena Izbornog zakona podrška procesu pristupanja BiH u EU - BetaRS

Šmit: Nametanje tehničkih izmena Izbornog zakona podrška procesu pristupanja BiH u EU

Region | 26.03.2024 | access_time 17:10
Šmit: Nametanje tehničkih izmena Izbornog zakona podrška procesu pristupanja BiH u EU
prt.scr youtube

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas je nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbornog procesa.


Šmit je naveo da se radi o "paketu integriteta" izbornog procesa, koji kasnije može biti dorađivan u parlamentu BiH, ističući da se radi o tehničkom unapređenju izbornog procesa, koji uvođenje skeniranja glasačkih listića i videonadzora.

Njegove odluke podrazumevaju i kaznene mere za one koji krše izborna pravila, kao i profesionalizaciju biračkih odbora.

"To je podrška procesu pristupanja BiH EU, jedan od tih prioriteta su izmene izbornog zakona, pre svega to radim zbog građana ove zemlje, da se postoje garancije za slobodne, demokratske i fer izbore", rekao je Šmit u svom obraćanju javnosti.

Rekao je da tu odluku donosi i skladu sa "bonskim ovlaštenjima" i Dejtonskim mirovnim sporazumom, naglašavajući da izmene Izbornog zakona u sebi ne sadrže diskriminaciju prema bilo kome.

"S mojim kompetencijama, ja sam garant postojanja Federacije BiH i RS i to je moja dužnost u skladu s Dejtonskim sporazumom. Moram raditi za sve njih", kazao je Šmit.

Prema njegovim rečima, radi se o jasnim međunarodnim smernicama, koje daju dovoljno mogućnosti za odgovorne domaće organe da se uključe u ovo i da se postigne odgovarajući balans u interesu birača.

Navodeći da se od 2010. godine razgovara o izmenama Izbornog zakona BiH, on je istakao da do danas nije postignut kompromis o ovom pitanju i da je u interesu građana BiH morao da interveniše, da bi imali transparentnije i poštene izbori.

"Građani koji glasaju žele da njihov glas ide onome kome su ga dali", istakao je visoki predstavnik u BiH.

Visoki predstavnik je ocenio da će, osim predsednika RS Milorada Dodika, biti dosta političara koji će kritikovati njegovu odluku, zbog čega ih je pozvao da sami postignu dogovor o izbornom zakonu i usvoje ga u parlamentu BiH.

"Domaća rešenja su najbolja rešenja", kazao je Šmit.

Rekao je da njegova odluka stupa na snagu objavljivanjem na zvaničnoj stranici OHR-a.

Nešto pre obraćanja visokog predstavnika javnosti, banjalučka Alternativa televizija objavila je nacrt Izbornog zakona Republike Srpske, čije je donošenje najavio predsednik RS Milorad Dodik, ako Šmit nametne izmene Izbornog zakona BiH.

Za sutra ujutro zakazan je hitan sastanak Kolegijuma Narodne skupštine RS, na kojem bi, kako se očekuje, mogla biti zakazana vanredna sednica parlamenta RS u vezi sa nametnutom Šmitovom odlukom i usvajanjem entitetskog Izbornog zakona.

Najavljeno Šmitovo obraćanje, mediji navode da će nametnuti izmene Izbornog zakona u BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je danas obraćanje javnosti, a sarajevski mediji navode da će nametnuti izmene Izbornog zakona u BiH.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da Šmitovom obraćanju mogu prisustvovati samo kamermani i fotografi.

Nije objavljen razlog obraćanja visokog predstavnika, ali sarajevski mediji navode da je gotovo sigurno u pitanju nametanje tehničkih izmena Izbornog zakona BiH.

Sarajevski portal Politički.ba objavio je da je Šmit već potpisao pripremljene promene Izbornog zakona.

Prema pisanju ovog portala, odluci da nametne izmene Izbornog zakona prethodila je žestoka svađa u diplomatskim krugovima, između predstavnika EU, s jedne strane, i britanskih i američkih predstavnika, s druge strane.

Predstavnici EU su se, kako je navedeno, protivili nametanju, dok su britanski, a pogotovo američki zvaničnici, ljuti su što je visoki predstavnik odugovlačio sa nametanjem izmena izbornih pravila, s obzirom na to da je bilo jasno da domaći političari neće postići dogovor o tome.

"Samo smo izgubili na kredibilitetu i vremenu", rekao je neimenovani izvor portala Politički.ba.

Ovaj portal navodi da je pripremljena Šmitova odluka "dvosegmenta", odnosno da jedan deo izmena Izbornog zakona stupa na snagu odmah, a drugi ako se bh. vlasti u međuvremenu ne dogovore.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je u današnjem intervjuu za sarajevski "Avaz" da će nametnuti tehničke izmene Izbornog zakona BiH.

"Puno su razgovarali o tome, ali rezultata nije bilo, tako da sam krajem decembra prošle godine najavio da ću upotrebiti bonska ovlaštenja ako se ne dogovore. Dogovor nije postignut, a vreme im curi. Građani žele da vide da im se glas računa, a ako ne bude dogovora, poduzećemo mere", rekao je Šmit.

U međuvremenu, predsednik parlamenta RS Nenad Stevandić danas je telefonom pozivao šefove poslaničkih klubova, zakazavši hitan sastanak Kolegijuma Narodne skupštine RS sutra u 10.00.

Pretpostavlja se da je razlog za hitnu sednicu Kolegijuma, posle koje bi moglo biti održano i vanredno zasedanje entitetskog parlamenta, upravo najava da će Šmit danas nametnuti izmene Izbornog zakona.

Predsednik RS Milorad Dodik je u više navrata najavio da će RS usvojiti svoj izborni zakon, ako Šmit nametne tehničke izmene Izbornog zakona BiH.

Teme