Web Analytics
Analitičar za BETU: Patrijarh poručio da je nemačko-francuski plan neprihvatljiv za SPC - BetaRS

Analitičar za BETU: Patrijarh poručio da je nemačko-francuski plan neprihvatljiv za SPC

Politika | 27.03.2024 | access_time 10:45
Analitičar za BETU: Patrijarh poručio da je nemačko-francuski plan neprihvatljiv za SPC
Foto: Screenshot/YouTube

Istoričar Aleksandar Raković ocenio je danas da je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije, otvarajući skup o Kosovu i Metohiji, poručio da je za crkvu nemačko-francuski plan neprihvatljiv.

"Patrijarh Porfirije je u svom predavanju samo potvrdio, po ko zna koji put, da SPC ne prihvata nemačko-francuski plan, koji status crkve na Kosovu i Metohiji hoće da pretvori u političko pitanje", rekao je Raković za Betu, koji je i analitičar crkvenih zbivanja.

Patrijarh Porfirije izjavio je juče da posle osam vekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosova i Metohije, SPC ne može da bude deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu, iako se govori da je pitanje pravnog položaja crkve najsloženije političko pitanje pregovora o Kosovu.

"Zaštita ljudskih i posebno verskih prava predstavljaju univerzalnu civilizacijsku vrednost, jer ta prava pripadaju svima, a moraju biti garantovana i srpskoj crkvi i njenom vernom narodu. Dakle, univerzalna ljudska i verska prava i slobode ne mogu biti deo statusnih pregovora i političkih sporazuma, ona se podrazumevaju i zagarantovana su međunarodnim pravnim aktima", rekao je patrijarh Porfirije, na skupu "Kosovo i Metohija - istorija i kulturno nasleđe".

Jedna od odrebi nemačko-francuskog plana, nazvanog evropski plan o normalizaciji, predviđa da će Beograd i Priština "formalizovati status SPC na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima".

Teme