Web Analytics
Kineski relejni satelit Ćuećiao-2 ulazi u orbitu oko Meseca - BetaRS

Kineski relejni satelit Ćuećiao-2 ulazi u orbitu oko Meseca

Zabava | 27.03.2024 | access_time 14:05
Kineski relejni satelit Ćuećiao-2 ulazi u orbitu oko Meseca
Foto: Xinhua/Pu Xiaoxu

Kineski relejni satelit Ćuećiao-2 uspešno je izveo proceduru kočenja blizu Meseca i ušao u svoju cirkumlunarnu orbitu, saopštila je u ponedeljak 25.marta Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA).

U ponedeljak u 12.46 po pekinškom vremenu, posle otprilike 112 sati leta, satelit je počeo da koči blizu Meseca na udaljenosti od oko 440 kilometara od površine Meseca i glatko je ušao u svoju cirkumlunarnu orbitu 19 minuta kasnije, saopštila je CNSA a prenosi Sinhua.

Podešavanjem visine i nagiba svoje cirkumlunarne orbite, Ćuećiao-2 će ući u svoju ciljnu eliptičnu orbitu oko Meseca i izvršiti test komunikacije sa lunarnim sondama Čang'e-4 i Čang'e-6 kako je planirano.

Kočenje blizu Meseca je najkritičnija akcija kontrole orbite tokom leta lunarnog satelita. Satelit mora da počne da koči kada se približava Mesecu da bi održao brzinu manju od brzine bekstva Meseca kako bi mogao da bude zarobljen Mesečevom gravitacionom silom i da ostvari let oko Meseca.

Dva satelita za testiranje komunikacione i navigacione tehnologije, Tiandu-1 i Tiandu-2, poslata su u svemir zajedno sa Ćuećiao-2. Takođe su završili kočenje blizu Meseca istog dana i ušli u svoje orbite oko Meseca. Razdvajanje dva satelita biće obavljeno kako je planirano, saopštila je CNSA.

Ćuećiao-2 što u prevodu znači "Most svraka 2", lansiran je 20. marta da bi pružio komunikacione usluge Zemlja-Mesec. Izvršiće misije istraživanja Meseca kao što je uzimanje uzoraka na suprotnoj strani Meseca i istraživanje regiona južnog pola Meseca.

Teme