Web Analytics
Tadić: Vlast u pregovorima o Kosovu daje sve, nije greška što sam odbio zahteve Merkel - BetaRS

Tadić: Vlast u pregovorima o Kosovu daje sve, nije greška što sam odbio zahteve Merkel

Politika | 28.03.2024 | access_time 08:55
Tadić: Vlast u pregovorima o Kosovu daje sve, nije greška što sam odbio zahteve Merkel
Foto: Beta/ MILOS MISKOV

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je njegova kosovska politika bila politika kompromisa koji je podrazumevao da uvažimo drugu stranu, ali da u miru ne izgubimo ono što nismo izgubili u ratu i da se ne prelazi preko crvenih linija naših nacionalnih interesa.

"Nakon mog mandata mi nemamo kompromisna rešenja, jer već deceniju u pregovorima Srbija daje sve, a ne dobija ništa. Predaja naših legitimnih interesa nije kompromis. Kurtijev odnos prema našim građanima i našim interesima takođe nije kompromis. Razmena uvreda, petniji i medijskih predstava nije dijalog", rekao je Tadić u intervjuu za Nedeljnik.

Na konstataciju da u javnosti vlada mišljenje da je izgubio vlast zbog njegovog stava iznetog Angeli Merkel u Beogradu 2021, Tadić je rekao da je nemačka kancelarka bila "potpuno ubeđena da će on na tom sastanku predati srpske interese, odnosno ispuniti sve njene zaheve".

"Međutim, do takvih njenih očekivanja došlo je zbog pogrešnih informacija koje je dibijala od nekih mojih saradnika, mimo mog znanja", naveo je Tadić, kao i da je Merkel bila u "potpunom šoku" kada je odbio njene zahteve povodom Kosova.

Tadić je naglasio da "ne smatra da je greška što zarad opstanka na vlasti i dela međunarodne podrške nije pristao na ukidanje naših institucija na Kosovu, a očigledno je da je Vućić to video kao grešku i lekciju".

"Deo naše javnosti koji predaju Kosovo vidi to kao put za evropsku budućnost i mir, ali ne razume da nekada ono što danas izgleda kao osnov mira, već sutra može biti povod za rat", upozorio je Tadić.

Teme