Web Analytics
Poštanske marke o specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu - BetaRS

Poštanske marke o specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu

Društvo | Izvor: Beta | 28.03.2024 | access_time 16:10
Poštanske marke o specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu
Foto: Posta/Igor Djukanovic
Nove poštanske marke koje promovišu Međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO 2027. čiji će domaćin biti Beograd, predstavljene su danas u Muzeju PTT-a.

Na svečanosti, na kojoj su bili ministri finansija i informisanja i telekomunikacija Siniša Mali i Mihailo Jovanović i v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, rečeno je da su to nove redovne poštanske marke Srbije za period 2024-2027. godine, simbolično nazvane EXPO BG 2027, koje će u naredne tri godine prenositi poruku dobrodošlice naspecijalizovanu svetsku izložbu EXPO u Beogradu 2027 - objavila je Pošta Srbije.

Ministri i direktor Pošte Srbije govorili su o napretku na projektu EXPO 2027, izgradnji objekata, planovima i razvoju digitalizacije i informaciono-komunikacione infrastrukture.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će EXPO 2027 dati ogroman impuls napretku i razvoju države, da će ubrzati privredni rast i doprineti poboljšanju kvaliteta života građana Srbije.

Prema njegovim rečima, organizacija svetske izložbe i izgradnja potrebne infrastrukture daće značajan doprinos daljem razvoju građevinske industrije, turizma, ugostiteljstva, u oblastima inovacija, modernih tehnologija, nauke, kulture, sporta i ojačaće međunarodnu poziciju naše zemlje.

Mali je istakao i da radovi na gradilištu u Surčinu, gde će biti održana EXPO izložba teku po planu, i podsetio da će na tom prostoru biti izgrađen i novi Nacionalni fudbalski stadion, novi Beogradski sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova, kao i sva potrebna prateća infrastruktura.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović kazao je da očekuje da će EXPO 2027, koji se prvi put u poslednje tri decenije održava u jugoistočnoj Evropi, ojačati poziciju Beograda, odnosno Srbije kao regionalnog centra informaciono-komunikacionih tehnologija, kreativnih industrija i inovacija, zasnovanog na znanju i održivom tehnološkom razvoju.

"U skladu sa Programom Srbija 2027 – Skok u budućnost, nastavićemo da radimo na daljoj digitalizaciji kako bismo 2027. godine svetu predstavili novu, modernu Srbiju, lidera u oblasti IKT-a", rekao je Jovanović.

Dodao je da će promocija ovog jedinstvenog međunarodnog događaja biti propraćena i poštanskim markama s motivima izložbe EXPO 2027, kao trajni pečat i svedočanstvo o svim važnim događajima u istoriji Srbije.

V.d. direktora pošte Srbije Zoran Đorđević objasnio je na koje načine će to javno preduzeće doprineti realizaciji projekta, kao i njegovoj promociji u zemlji i inostranstvu.

Objasnio je da su motivi šest novih redovnih maraka EXPO BG 2027 zasnovani na reprintu izdanja koje je tadašnja Zajednica jugoslovenskih PTT objavila povodom međunarodne izložbe EXPO 1967 u Kanadi.

Zahvalio je autoru maraka Petru Jakeliću, istaknutom hrvatskom i jugoslovenskom slikaru, na ustupanju prava za korišćenje motiva za ovaj projekat bez naknade.

Primenjeni motivi govore o istraživanju svemira i simboli su za nove tehnologije, ideje i pozitivnu budućnost, što je i ideja vodilja međunarodne izložbe EXPO, rečeno je na skupu.

Na markama je istaknut logo izložbe, a paralelom 1967-2027 podvlači se istorijski kontinuitet Srbije u težnji da bude lider u inovacijama u regionu.

Kako je navedeno, redovne marke kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga nalaziće se na više od million pošiljaka na godišnjem nivou koje se iz Srbije šalju u inostranstvo, kao i na isto toliko pošiljaka u proseku godišnje u domaćem poštanskom saobraćaju.

Umesto nominalnih vrednosti iskazanih u dinarima, uvode se slovne oznake za usluge poštanskog saobraćaja, kako bi se obezbedilo da su marke kontinuirano u upotrebi u naredne tri godine.

Slova koja označavaju vrednost maraka su: E, X, P, O, B, G, čime im se, u okvirima filatelije, dodaje na kolekcionarskoj vrednosti.

Teme