Web Analytics
Aleksić: Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja idu na sednicu Kolegijuma parlamenta - BetaRS

Aleksić: Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja idu na sednicu Kolegijuma parlamenta

Politika | 28.03.2024 | access_time 18:25
Aleksić: Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja idu na sednicu Kolegijuma parlamenta
Foto: Beta/Milan Ilić
Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić najavio je da će predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja prisustvovati sednici Kolegijuma skupštine Srbije, zakazanoj za 1. april, na čijem su dnevnom redu konsultacije o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR) za unapređenje izbornog procesa.

Aleksić je za televiziju N1 rekao da će predstavnici te koalicije ići na sednicu Kolegijuma parlamenta "s jasnim zahtevima".

"Ono što je ODIHR naveo kao preporuke mora biti sprovedeno pre izbora, lokalni izbori moraju biti održani istovremeno, tu je pitanje medija. Ako se to ne ispuni, postavlja se pitanje zašto izaći na izbore. Mi želimo da učestvujemo na izborima ali ako nemate elementarnih uslova za to...", rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije.

Dodao je da je jedan od zahteva koalicije Srbija protiv nasilja formiranje komisije sa izvršnim ovlašćenjima koja bi se između ostalog, bavila kontrolom biračkog spiska.

Upitan za najave predstavnika vlasti da bi Srbija mogla da izađe iz Saveta Evrope ukoliko ta organizacija primi Kosovo u punopravno članstvo, Aleksić je ocenio da bi to bila "jako loša odluka".

"To je rezultat politike Aleksandra Vučića", ocenio je Aleksić posle preporuke Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preporuči prijem Kosova u tu organizaciju.

Predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je za naredni ponedeljak sednicu Kolegijuma parlamenta na kojoj će biti razmatrane preporuke iz konačnog izveštaja Misije ODIHR o parlamentarnim izborima održanim 17. decembra prošle godine.

Teme