Web Analytics
FERKA u Valjevu: Da se građani ohrabre, da povrate arbitrarnu ulogu - BetaRS

FERKA u Valjevu: Da se građani ohrabre, da povrate arbitrarnu ulogu

Politika | 01.04.2024 | access_time 22:00
FERKA u Valjevu: Da se građani ohrabre, da povrate arbitrarnu ulogu
prt.scr youtube

Na tribini kampanje za fer izbore - FERKA večeras je ocenjeno da građani u Srbiji sebi moraju da vrate arbitrarnu ulogu, kao i da se, kada postoji strah od građanstva, dešava i politička volja.


Tribina FERKA čiji je centralni zahtev da aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bude nosilac liste na izborima na kojima se ne kandiduje, održana je večeras u Valjevu, navodi se u saopštenju.

Aktivista grupe "SviĆe" Nikola Ristić kazao je da građani moraju sebi da vrate arbitrarnu ulogu, te da će politička volja postojati onda kada i strah od građanstva bude porastao.

"Znamo da kradu, izvoze birače, ali hajde da vidimo šta ćemo mi da uradimo, kao građani. Politička volja se neće desiti dokle god opasnost od građanstva ne bude veća od neispunjavanja te političke volje. Kada postoji strah od građanstva, dešava se popuštanje i političke volja, kao što se desilo sa Slobodanom Miloševićem, DOS-om, Borisom Tadićem", ocenio je Ristić.

Dodao je da promene kreću sa lokala, te da kad krene iz Valjeva, "mora da krene i iz Niša, sa Voždovca, iz Novog Sada".

Govoreći o zahtevu da aktuelni predsednik države ne bude nosilac liste na izborima na kojima nije kandidat Ristić je kazao da to pitanje ne treba adresirati na Andrićev venac, već na institucije koje su nadležne, pre svega sudove.

Aktivista grupe "SviĆe" Ivan Bjelić rekao je da ne vidi da kod aktuelnog režima postoji bilo kakva politička volja da se nešto poboljša, a pogotovu ne stanje sa biračkim spiskom.

Bjelić je pomenuo i najavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da će, ako domaćinstvo bude brojalo više od pet stanara ići fizički da proveravaju ko živi na toj adresi.

"Međutim, oni su dodali nule na ulice gde upisuju birače, i na broju nula prijave po 40 ljudi, tako na hiljadu ulica dodaju nule kao broj", rekao je on i dodao da MUP onda ne može ni da proveri jer faktički broj nula ne postoji.

Kako je naveo, Srpsku naprednu stranku (SNS) podržava 20-30 odsto ljudi, a da su napravili sliku u javnosti kao da ih podržava 70 odsto.

"Ne brane oni opstanak na vlasti, već brane svoje džepove, džepove svog brata, kuma, prijatelja, biznis. Postoji samo politčka volja za trpanjem svega što je naše u njihove džepove", rekao je on.

Jedan od osnivača udruženja "iRevolucija" Vladimir Radosavljević ocenio je da društvo u Srbiji nije spremno da se odupre snažnom pritisku propagande.

"Prezasićeni smo informacijama, nemamo urođeni skepticizam da preispitujemo šta nam se dešava i zato ne možemo racionalno da donosimo odluke", rekao je Radosavljević.

Dodao je da glavne komponente propagande jesu da razvijaju strah i bes, te da su ljudi onda nesnađeni i lako može da se manipuliše njihovim emocijama.

Teme