Web Analytics
PKS potpisala Memorandum o saradnji sa Beogradskim maratonom - BetaRS

PKS potpisala Memorandum o saradnji sa Beogradskim maratonom

Atletika | 02.04.2024 | access_time 13:25
PKS potpisala Memorandum o saradnji sa Beogradskim maratonom
Foto: Beta/Milan Ilic

Privredna komora Srbije (PKS) potpisala je danas Memorandum o saradnji sa kompanijom Beogradski maraton u cilju jačanja zajedničkih aktivnosti i realizacije projekata usmerenih na promociju zdravog života, fizičke aktivnosti, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Maraton u Beogradu biće održan 28. aprila a očekuje se 13.000 trkača.

PKS će kroz saradnju sa Beogradskim maratonom pružiti podršku privrednicima i omogućiti im da koriste ovaj događaj kao priliku za razmenu iskustva, ideja i poslovnih prilika.

Memorandum o saradnji potpisali su direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PКS Mihailo Vesović i direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

"Želimo da što više uvežemo privredu i sport na svakom nivou, s obzirom da Beogradski maraton ima svoju tradiciju i skreće veliku pažnju celoga sveta", rekao je Vesović novinarima u PKS.

Naveo da će razmotriti na koji način mogu da doprinesu da jedan ovakav sportski događaj ima i svoju zelenu dimenzijuji da je to ključno u sporazumu, jer PKS daje veliki doprinost u podsticanju zelene transformacije, reciklaže i cirkularne ekonomije.

"Naš zadatak i cilj je da pomognemo maratonu da dobije jednu privrednu, zelenu dimanziju i da zajedno budemo uključeni u promociji Srbije i Beograda kao ekonomske destinacije", rekao je Vesović.

Pozvao je sve privrednike, ne samo da podrže Beogradski maraton, već i da se uključe sa svojim idejama i da daju predloge šta bi mogli u narednom periodu novo, drugačije da uvedu.

Kako je najavljeno, ovogodišnji 37. maraton posvećen je cirkularnoj ekonomiji i biće "zeleniji" nego prethodne godine.

"Oko 13.000 trkača očekujemo 28. aprila na ulicama grada Beograda i to je rekord svih rekorda za sve godine koliko Beogradski maraton traje", rekao je Habuš.

Kao domaćini specijalizovane izložbe Ekspo 2027, a kada će biti održan i 40. jubilarni Beogradski maraton, Hoguš je naveo da će pokušati na sve načine da rade na osvešćivanju ljudi o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću, rekreacijom, zaštitom životne sredine, kao i o inkluziji osoba sa invaliditetom.

Najavio je da će pored regularnih trka, biti i trka zadovoljstva, koja će biti besplatna.

"Pozivam sve građane i goste Beogarda da posete događaj, i da budu na neki način aktivni učesnici kroz izazov koji smo osmislili za one koji ne učestvuju aktivno u trkama, a to je da pomognu da se prikupi što veći broj otpada, na koji god naiđu tokom trajanja Beogradskog maratona", rekao je Habuš.

Predstavnik PKS koji radi na povezivanju privrede i sporta Mladen Đorić istakao je da PKS dugo radi na povezivanju privrede i sportskih takmičenja

"PKS će u narednom periodu podstaći Start up pack sistem da kreira zajedno sa sportskim institucijama i sportistima upravo aplikacije i softverska rešenja za praćenje monitoring sportista", rekao je Đorić.

Podsetio je da je PKS prošle godine napravila inicijativu za korišćenje Olimpijskih igara kao platforme za povezivanje biznismena i akreiranje Sprske kuće u junu ove godine.

Teme