Web Analytics
Grbović za Betu: Reviziju biračkog spiska da obavi komisija s izvršnim ovlašćenjima - BetaRS

Grbović za Betu: Reviziju biračkog spiska da obavi komisija s izvršnim ovlašćenjima

Politika | 02.04.2024 | access_time 13:50
Grbović za Betu: Reviziju biračkog spiska da obavi komisija s izvršnim ovlašćenjima
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je danas da opozicija zahteva formiranje komisije s izvršnim ovlašćenjima koja bi učestovala u reviziji biračkog spiska i sprovođenju izbora.

Grbović je agenciji Beta kazao da bi u toj komisiji, pored predstavnika vlasti i opozicije, bili i predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva.

"Takav zahtev je u skladu s preporukama ODIHR-a i to je jedini način da se koliko toliko povrati poverenje u izborni proces. Ta komisija bi osim uvida u birački spisak mogla i da prati sve izmene u spisku, da od nadležnih organa, na pimer MUP-a, dobije informacije o svim promenama prebivališta i da na osnovu toga može da utvrdi da li je reč o zakonitom i legitimnim upisu ili brisanju iz biračkog spiska ili se radi o manipulaciji i uvođenju takozvanih fantomskih birača", objasnio je Grbović.

Prema njegovim rečima, komisija bi morala da ima ovlašćenja da utvrdi ko su lica koja su u brojnim gradovima upisana na adrese pod brojem nula i da utvrdi terenskom kontrolom da li takve adrese uopšte postoje i da li na njima i koliko birača živi.

Dodao je da na ta pitanja vlast nije imala odgovore prilikom jučerašnjih pregovora "jer je i njima jasno da ne mogu da postoje adrese i nazivi ulica s brojem nula i da na njima ne može da bude prijavljeno više stotina birača".

"Opozicione stranke s punim pravom nemaju poverenje u policiju i najavljene kontrole jer je ta institucija direktno učestvovala u izbornim manipulacija i doveli su do toga da imamo glasače iz trafo stanice. Otklanjanje takvih anomalija i vraćanje poverenja u same izbore je osnovni zadatak te komisije bez koje nema slobodnih i fer izbora", rekao je Grbović.

Na jučerašnjem sastanku u Skupštini Srbije opozicija je od predstavnika vlasti zahtevala reviziju biračkog spiska u skladu s preporukama ODIHR, zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja RTS i održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme s izborima za Skupštinu Beograda.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić je kazala da je vlast "u načelu" prihvatila prva zahteva opozicije.

Teme