Web Analytics
Račune za struju štampa Telekom, a ne EPS - BetaRS

Račune za struju štampa Telekom, a ne EPS

Ekonomija | 03.04.2024 | access_time 11:00
Račune za struju štampa Telekom, a ne EPS
Foto: Beta/Nenad Petrović

Telekom Srbija u svom Printing centru štampa i račune za potrošače Elektroprivrede Srbije (EPS), preneo je danas portal N1.
 
Posao štampe mesečnih računa za utrošenu električnu energiju EPS je od kraja prošle godine poverio državnom teleoperatoru Telekomu Srbija.

Štamparija Telekoma još nije preuzela štampanje svih računa za struju, iako štampa veći deo, ali bi u narednih nekoliko meseci trebalo da preuzme celokupan posao.

Reč je o računima za više od tri miliona potrošača, koji su do sada štampani u više štamparija EPS-a.

Prebacivanje tog posla na Telekom Srbija odvija se fazno i dugo je planiran, jer je, kako je navedeno, procenjeno da je to isplativije za sam EPS.Inače, Telekomova štamparija, služba za Printing centar pri Direkciji za IT podršku i ICT servise, koja se nalazi u Boleču, ima kapacitete da pored računa za fiksnu i mobilnu telefoniju, obaveštenja za određeni broj banaka, kao i računa za pojedina javna komunalna preduzeća, štampa i više miliona računa za EPS.

O tome koliko EPS, zapravo, šalje papirnih računa potrošačima, govorio je i direktor te kompanije Dušan Živković.

On je za RTS u decembru istakao da se "trenutno štampa oko 3,2 miliona računa za struju i da je cilj da se oni zamene digitalnim".

"Trenutno se štampa oko 3,2 miliona računa za struju. Oko milion i po izmiruje se u bankama, dok oko 270.000 potrošača koristi portal ‘Uvid u račun'", rekao je Živković, srdinom decembra 2023.

Poveravanjem štampe računa Telekomu Srbija, EPS je, praktično, sklopio posao sa jednim od svojih najvećih dužnika.

Podsetimo, portal Nova.rs je u novembru pisao da se veliki broj kompanija, koje su u većinskom ili stopostotnom vlasništvu države, nalaze u top 20 najvećih dužnika EPS-a.

Na prvom mestu je (bila) Železara Smederevo koja je u stečaju, a peta na toj listi je (bila) kompanija Telekom Srbija koja je EPS-u dugovala čak 1,3 milijarde dinara ili više od 11 miliona evra.

U februaru ove godine, Elektroprivreda Srbije (EPS) odbila je zahtev portalai lista Nova za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i u odgovoru na upit navela da je spisak 20 najvećih dužnika "poslovna tajna".

Teme