Web Analytics
Samofalov za BETU: Sandra Božić nema kvalifikacije za vođenje odbora za vojsku i policiju - BetaRS

Samofalov za BETU: Sandra Božić nema kvalifikacije za vođenje odbora za vojsku i policiju

Politika | 03.04.2024 | access_time 12:00
Samofalov za BETU: Sandra Božić nema kvalifikacije za vođenje odbora za vojsku i policiju
Foto: Beta/Miloš Miškov
Funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) Konstantin Samofalov izjavio je danas da u biografiji Sandre Božić ne postoji ništa što bi je kvakifikovalo za vođenje parlamentarnog odbora za vojsku i policiju.

Samofalov je agenciji Beta kazao da Srpska napredna stranka (SNS) ne prestaje da vređa građane Srbije svojim imenovanjima za najodgovornije pozicije u državi, a da je razaranje sistema odbrane i obaveštajno-bezbednosnog sektora na samom vrhu liste prioriteta SNS-a i njenih satelita. 

"Destrukcija sistema bezbednosti u Republici Srbiji započela je imenovanjem na najviše državne pozicije vedeta poput Nebojše Stefanovića, odbačenog od sopstvene matice zbog optužbi za veze s organizovanim kriminalom, zatim postavljenjem Igora Bečića za predsednika odbora za kontrolu službi bezbednosti, čiji će poslanički staž biti zapamćen jedino po izvrtanju prezimena predsednika Republike Italije u 'gospodin Mortadela'", naveo je Samofalov. 

Dodao je da je i Bratislav Gašić bez ikakvih kvalifikacija zauzimao pozicije ministra odbrane, ministra policije i direktora BIA, kao i Aleksandar Vulin. 

"Vulin, kao udarna pesnica režima i uzdanica JUL-a i pinkove Srbije, svojim dvonedeljnim 'vojnim rokom' unizio je vojničku uniformu i ovaj časni poziv do neslućenih granica. Stoga nije ni čudo što nam vojsku časni i nadareni mladi profesionalci napuštaju", kazao je Samofalov.

Prema njegovim rečima, vrhunac erozije civilne kontrole vojske i parlamentarnog nadzora sistema bezbednosti predstavlja izbor Sandre Božić za predsednika skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove. 

"Ukoliko su ostrašćeni i antidemokratski nastupi u odavno od strane SNS-a degradiranoj Skupštini Srbije najbolja preporuka za predsednika odbora za odbranu i unutrašnje poslove, onda bi ovakav izbor bio i donekle razumljiv. U biografiji Božićke ne postoji ništa što bi je kvalifikovalo za vođenje parlamentarnog odbora za vojsku i policiju", istakao je Samofalov. 

Naveo je da je intencija koju je država imala prilikom reforme parlamentarne kontrole uoči 2012. godine bila da se osposobe poslanici u Skupštini Srbije da efektno, stručno i pravovremeno, u skladu sa Ustavom i zakonom, kontrolišu rad Vojske Srbije, policije i svih službi.

"Dalje osnaživanje skupštinske kontrole sistema odbrane i bezbednosti izostalo je zahvaljujući delovanju SNS-a i imenovanju nekompetentnih i neobrazovanih kadrova, nesposobnih da ispune zadatak unapređenja sveukupnog sistema odbrane, policije i službi bezbednosti. Tako smo umesto patriotizma i stručnosti dobili udvorništvo, poltronstvo, nestručnost i povod za podsmeh i nepoštovanje na svakom koraku", ocenio je Samofalov, koji je kao poslanik u tri mandata bio član skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost.

Teme