Web Analytics
Anđelković za Betu: Opozicija da bojkotuje izbore i pokrene masovne proteste - BetaRS

Anđelković za Betu: Opozicija da bojkotuje izbore i pokrene masovne proteste

Politika | 03.04.2024 | access_time 13:10
Anđelković za Betu: Opozicija da bojkotuje izbore i pokrene masovne proteste
Foto: Medija centar Beograd

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da opozicija ne bi smela da izađe na lokalne i gradske izbore pod uslovima Srpske napredne stranke (SNS) i da bi nakon propalih razgovora u Skupštini Srbije trebalo da organizuje masovne proteste građana.

Anđelković je agenciji Beta kazao da se vlast nalazi u velikom problemu jer je na korak od pokretanja evropske istrage o izbornim neregularnostima.

"S obzirom da se nastavilo sa izbornim neregularnostima, Evropska komisija će morati da prihvati preporuku Evropskog parlamenta i pokrene istragu o izbornoj krađi u Srbiji. Vlast sada pokušava da blefira i da do poslednjeg momenta testira da li je opozicija spremna na neku vrstu kompromisa", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, SNS je spremna da sprovede samo deo preporuka ODIHR.

"Vlast je svesna da bi na poštenim izborima Aleksandar Vučić bio poražen i zato pokušava da sa opozicijom napravi kompromis između poštenih i nepoštenih izbora", istakao je Anđelković.

Na pitanje Bete da li bi nakon neuspešnih razgovora sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić opozicija trebalo da izađe na izbore, Anđelković je kazao da bi opozicija sada morala da se autoritarnom režimu suprotstavi pokretanjem građanske neposlušnosti.

"Vlast je u velikom strahu i opozicija ne samo što ne bi smela da pod sadašnjim uslovima izađe na izbore, već bi morala da pozove na masovne proteste i građansku neposlušnost. Opozicija mora da zauzme čvrst stav jer se pokazalo da je, uvek kada je bila popustljiva - loše prošla. Ne bi smelo da se dozvoli da se građani više razočaraju u opoziciju nego u vlast", rekao je Anđelković.

Predstavnik koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić kazao je ranije danas da vlast nije pristala da se svi lokalni izbori održe u istom danu i da nepristajanje na to potvrđuje njihovu nameru da i u narednom izbornom procesu nastave da sprovode seljenje birača, pritisak na birače, kao i upisivanje u birački spisak fantomskih glasača.

"Mi želimo da izađemo na izbore, ali vlast je odabrala da na izbore ide bez opozicije. Ili ćemo imati izbore ili nećemo", kazao je Aleksić posle skupštinskog kolegijuma o poboljšanju izbornih uslova s predstavnicima vlasti.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da opozicija nije želela da razmotri "alternativni predlog vlasti" koji im je, navodno, ponuđen tokom današnjih pregovora.

Teme